‘Ook uit eigenbelang vluchtelingen in Midden-Oosten financieel steunen’

© AFP

De internationale gemeenschap moet ook uit eigenbelang de VN-vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten financieel steunen. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) gezegd aan de krant Rheinische Post. Zo zullen niet enkel de leefomstandigheden voor de vluchtelingen verbeteren, maar zullen ook minder vluchtelingen naar Europa willen komen.

‘Het mag niet nog eens gebeuren dat net als vorig jaar de voedselrantsoenen worden gehalveerd en de mensen sterven van de honger en de koude, omdat de hulporganisaties niet genoeg geld hebben’, zei hij.

Men moet op voorhand een plan hebben, zodat voldoende levensmiddelen kunnen worden voorzien. En dat is niet enkel een morele oproep. ‘Het is ook in ons voordeel, dat mensen niet meer de noodzaak voelen om naar Europa te trekken, omdat het in hun land onmogelijk wordt om te leven’, aldus de minister.

Uit een studie die maandag werd gepubliceerd in de Rheinische Post, blijkt dat de opvang, gezondheidszorg en integratie- en taalcursussen van en voor vluchtelingen de Duitse staat dit jaar en volgend jaar bijna 50 miljard euro zullen kosten. Voor dit jaar berekende het Keulse Institut der deutschen Wirtschaft dat de kosten oplopen tot 22 miljard. Als het aantal migranten het komende jaar zou stijgen tot 2,2 miljoen, dan moet Duitsland volgend jaar rekenen op een investering van maar liefst 27,6 miljard.

In Londen komen donderdag op vraag van Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen en de Verenigde Naties meer dan 70 regeringsvertegenwoordigers samen om te praten over verdere steun voor Syrië. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content