Ook Mali door ebola gegrepen

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Ook het West-Afrikaanse Mali wordt nu getroffen door een ebola-uitbraak. De ziekte werd niet herkend bij een imam uit Guinee. Dokters, familie en vrienden zijn ondertussen ook ziek of overleden.

Het West-Afrikaanse Mali had pas te maken gehad met een eerste geval van ebola. Hoewel het tweejarige Guineese meisje in het noordwesten van Mali overleed op 24 oktober, triomfeerde het land: ze hadden een verspreiding van het virus verhinderd.

Nierfalen niet aan ebola gelinkt

Nu melden gezondheidsorganisaties in Mali echter een nieuwe uitbraak, die een grote dreiging vormt. Het slachtoffer aan de basis van de recente uitbraak is allicht een imam die ziek werd in Guinee. Hij reisde naar een privéziekenhuis in de Malinese hoofdstad Bamako voor een betere behandeling.

De Pasteurkliniek waar de man verzorgd werd, slaagde er niet in de oorzaak van zijn nierfalen te achterhalen. Nierfalen is een mogelijke complicatie die voorkomt tijdens een late fase van ebola.

De imam overleed in het ziekenhuis op 27 oktober. Omwille van zijn functie, werd zijn lichaam gewassen in een grote moskee om daarna terug naar Guinee te keren voor een tweede ceremonie en de uiteindelijke begrafenis.

Pas nadat een verpleger in het hospitaal ziek werd en overleed en de vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Mali van zijn collega’s in Guinee te horen kreeg dat meerdere familieleden van de imam stierven, werd de uitbraak opgemerkt.

‘Een regelrechte mislukking van de kliniek’, zegt de WHO-vertegenwoordiger Ibrahima Soce Fall in een telefonisch interview met de New York Times.

Quarantaine

Het ziekenhuis en de moskee in Bamako werden gesloten en onder quarantaine geplaatst, net als een stuk of twee andere Malinese klinieken waar de imam behandeld werd en de gezinswoning van de verpleger.

In het ziekenhuis bevinden zich ook tien VN-blauwhelmen die gewond raakten bij gevechten in het noorden van het land. Tot nu toe werden 28 werknemers van de Pasteurkliniek en 50 mensen die met de verpleger in contact kwamen, geïsoleerd.

De Malinese gezondheidsorganisaties bevestigden dat naast de verpleger, een dokter besmet was geraakt met ebola. Een vriend die de imam in het ziekenhuis bezocht had, is ook overleden. De oorzaak is niet bekend en er zijn geen bloedstalen beschikbaar om te testen op het virus, maar ook hij is een vermoedelijk geval.

Traceren van contact

Experts proberen na te gaan met wie de imam, de verpleger en andere vermoedelijke gevallen in contact zijn geweest. Een complexe opdracht, aangezien de imam bijna een maand eerder ziek werd op 17 oktober. Pas op 10 november werden de gevolgen voor Mali duidelijk, toen dokters een ebolatest uitvoerden bij de zieke verpleger.

‘We werken nog aan het traceren van de contacten’, aldus Fall in de krant. Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen met het virus in contact zijn gekomen, maar vooral de ceremonie in de moskee baart de experts zorgen. ‘We weten niet wie het lichaam van de imam bij de rituelen heeft aangeraakt. Voorlopig is er daar nog niemand ziek geworden’, meent Fall.

5.000/13.000

De imam reisde met een privéauto naar Mali in plaats van met het openbaar vervoer. Maar minstens vier van de familieleden die met hem meereden, zijn nu ziek of dood. Zijn eerste vrouw en dochter overleden vermoedelijk aan ebola, maar de familie weigerde een veilige begrafenis. Zijn tweede vrouw, zoon en broer zijn ziek en worden in ebolacentra behandeld.

De nieuwe gevallen vervoegen het toenemende aantal ebolaslachtoffers. In een recente update van 5 november bevestigde de WHO 13.000 besmettingen sinds de start van de epidemie, van wie ongeveer 5.000 overleden zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content