Ontvoering Boko Haram: vrijgelaten meisjes met familie herenigd

20/05/17 om 18:26 - Bijgewerkt om 18:26

Meer dan drie jaar na hun ontvoering door de moslimterreurorganisatie Boko Haram zijn 82 gewezen schoolmeisjes uit Chibok, die onlangs in Nigeria werden vrijgelaten, met hun families herenigd.

Ontvoering Boko Haram: vrijgelaten meisjes met familie herenigd

© Belga Image

De ouders van de meisjes en jonge vrouwen ontmoetten elkaar zaterdag in de hoofdstad Abuja. Op beelden van het weerzien waren emotionele taferelen te zien, van innige omhelzingen tot vreugdetranen. Bashir Ahmad, een adviseur van president Muhammadu Buhari, publiceerde de beelden op Twitter.

Boko Haram had in april 2014 meer dan 200 overwegend christelijke schoolmeisjes uit het noordoostelijke stadje Chibok ontvoerd. Ze zouden door Boko Haram gedwongen zijn zich tot de islam te bekeren en deels als seksslavin gehouden zijn. Hun ontvoering zorgde wereldwijd voor afschuw. Sindsdien waren slechts een twintigtal meisjes vrijgekomen.

De vrijlating van de 82 meisjes begin mei zou naar verluidt tot stand zijn gekomen na onderhandelingen met het Rode Kruis en de Zwitserse regering. De hereniging met hun ouders liep vertraging op omdat de meisjes nog door de veiligheidsdiensten moesten ondervraagd worden en hun identiteit met zekerheid kon vastgesteld worden.

Naar schatting worden nu nog een honderdtal van de ontvoerde meisjes vermist.

Onze partners