'Omkoperij door bedrijven is toch geen probleem?' (Berlusconi)

14/02/13 om 17:58 - Bijgewerkt om 17:58

Silvio Berlusconi ziet geen graten in omkoperij door Italiaanse bedrijven.

'Omkoperij door bedrijven is toch geen probleem?' (Berlusconi)

© Reuters

Een nieuwe dag, een nieuwe straffe uitspraak van Silvio Berlusconi. De voormalige Italiaanse premier zegt dat hij er geen probleem mee heeft dat Italiaanse bedrijven in het buitenland smeergeld gebruiken om contracten binnen te halen.

"Omkoperij is een praktijk die nu eenmaal bestaat. Je kunt iets wat noodzakelijk is niet ontkennen wanneer je onderhandelt met derdewereldlanden of met bepaalde regimes", zei 'Il Cavaliere' op de RAI, de Italiaanse openbare omroep.

Berlusconi, die volgende week deelneemt aan de Italiaanse parlementsverkiezingen en de campagne lijkt te domineren, deed zijn uitspraak in de nasleep van de schandalen rond luchtvaartgroep Finmeccanica en energiereus Eni.

Finmeccanica-topman Giusepe Orsi werd opgepakt in een zaak waarbij steekpenningen betaald zouden zijn, terwijl Paolo Scaroni van Eni in een corruptiezaak in Algerije in opspraak is gekomen.

Orsi en Scaroni kwamen allebei aan het hoofd van respectievelijk Finmeccanica en Eni toen Berlusconi premier was. De Italiaanse overheid heeft in de twee bedrijven een belang van meer dan 30 procent.

Volgens Berlusconi proberen vooringenomen magistraten met de zaken tegen Orsi en Scaroni de aandacht af te leiden van een schandaal bij Monte dei Paschi di Siena, een bank die banden heeft met de centrumlinkse Partito Democratico van kandidaat-premier Pier Luigi Bersani. (Belga/TE)

Onze partners