Obamacare blijft vierkant draaien

16/11/13 om 02:22 - Bijgewerkt om 02:22

In de VS blijft Obamacare, de nieuwe ziektewet van president Barack Obama, voor problemen zorgen. Ook zijn partijgenoten beginnen de president nu af te vallen.

Obamacare blijft vierkant draaien

Barack Obama verliest het vertrouwen van steeds meer kiezers. © Reuters

In het Huis van Afgevaardigden (zeg maar de Amerikaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers) werd een maatregel goedgekeurd die ervoor zou zorgen dat mensen die ziektepolissen hebben die niet goedgekeurd zijn door de nieuwe ziektewet die toch kunnen behouden. 39 Democraten stemden mee met de Republikeinse meerderheid in dat halfrond.

Opzeggingsbrieven

Een en ander gaat terug op Obama's 'gebroken belofte' dat mensen die tevreden zijn over hun polis die ook na de hervorming zouden kunnen behouden. Obamacare legde de verzekeraars echter een reeks nieuwe minimumregels op. Bijgevolg kregen miljoenen mensen brieven in de bus waarin ze van hun verzekeringsmaatschappijen hoorden dat hun polis stopgezet wordt.

Obama excuseerde zich daar enkele dagen terug voor en kondigde een koerscorrectie aan. De maatregel die nu in het Huis goedgekeurd is, gaat echter nog een stuk verder. Van Obama zouden mensen die zopas een opzeggingsbrief kregen hun huidige polissen alsnog een beperkte tijd mogen houden. Als het aan het Huis ligt, mogen de verzekeraars echter onbeperkt verder gaan met het verkopen van polissen die niet voldoen aan de eisen van Obamacare, zelfs aan nieuwe klanten.

Volgens de meeste Democraten is dat een poging om de in 2010 goedgekeurde nieuwe ziektewet alsnog uit te hollen. Als de maatregel van het Huis het haalt, zouden verzekeraars bijvoorbeeld niet meer verplicht zijn om prenatale zorg en geestelijke gezondheidszorg te dekken.

'Obama's Katrina'

Bijkomend probleem is dat mensen die opzeggingsbrieven kregen in principe op zoek moeten naar nieuwe ziekteverzekering op de speciaal daarvoor bestemde website die de regering Obama opgezet heeft voor de meeste Amerikaanse staten. Anderhalve maand nadat hij gelanceerd is, werkt die echter nog steeds niet naar behoren.

Minder dan 50.000 mensen slaagden er tot nog toe in op zich via de website in te schrijven voor nieuwe ziekteverzekering. Wanneer de website eindelijk naar behoren gaat functioneren, is niet duidelijk.

De Republikeinen bestempelen het geknoei met de lancering van Obamacare dan ook als 'Obama's Katrina'. Zij vergelijken de huidige situatie met de mismeesterde reddingsoperatie na orkaan Katrina in 2005, toen heel wat Amerikanen hun vertrouwen verloren in president George W. Bush en zijn regering.

Vertrouwen kwijt

Dat alles kost Obama behoorlijk wat politiek kapitaal. In een nieuwe peiling van de Quinnipiac-universiteit zei 52 procent van de respondenten Obama niet meer te vertrouwen. Het is de eerste keer dat dat cijfer boven de 50 procent gaat.

Vandaar, met tussentijdse verkiezingen op komst over minder dan een jaar, dat ook niet onaanzienlijk wat Democraten Obama publiekelijk beginnen af te vallen. Obamacare is nooit erg populair geweest. Dat de uitvoering van de wet te wensen overlaat, zorgt er dan ook voor dat een aantal mensen eieren voor hun geld kiezen

"Wanneer je het vertrouwen begint te verliezen, niet alleen van het Congres, maar ook van het Amerikaanse volk, gaat alles veel moeilijker", zei Joe Manchin, een gematigde Democratische senator uit West Virginia, aan de New York Times. "Je kan jezelf uit die positie bevrijden, maar dan moet je wel eerlijk en oprecht zijn."

Onze partners