Obama stemt in met verlenging belastingvoordelen voor rijken

07/12/10 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:45

In de Verenigde Staten hebben de Democraten en de Republikeinen een compromis bereikt over de belastingen.

Obama stemt in met verlenging belastingvoordelen voor rijken

© EPA

In de Verenigde Staten hebben de Democraten en de Republikeinen een compromis bereikt over de belastingen. De belastingvoordelen die ex-president George W. Bush had ingevoerd voor in het bijzonder rijke Amerikanen en die eind dit jaar zouden aflopen, blijven van kracht.

Dat heeft president Barack Obama maandagavond meegedeeld.

Nochtans had Obama beloofd om komaf te maken met de belastingvoordelen. De Democraten wilden dat de voordelen enkele verlengd werden voor de lagere en middeninkomens (gezinnen die minder dan 250.000 dollar per jaar verdienen).

Compromis

Door de onbuigzame houding van de Republikeinen verweet Obama de oppositie "het Amerikaanse volk te gijzelen". In zijn mededeling zei hij met het compromis te hebben ingestemd "om te verhinderen dat werkende families het slachtoffer zouden worden van een politiek conflict".

De Republikeinen van hun kant hebben ermee ingestemd dat twee miljoen mensen die eind december geen recht meer zouden hebben op een werkloosheidsuitkering, nu toch nog een tijdje een uitkering zullen krijgen.

Ingeperkt

Vanaf 1 januari wordt Obama geconfronteerd met een Huis van Afgevaardigden waarin de Republikeinen een meerderheid hebben. Ook in de Senaat wordt de GOP sterker.

Dat Obama ook de strijd tegen de Republikeinen over de fiscale cadeautjes voor de rijken heeft verloren, geldt als een bewijs hoezeer zijn manoeuvreerruimte als president is ingeperkt. Sommige Democraten noemen het compromis dan ook een "capitulatie".

Onze partners