Obama lacht met Republikeinen, media en zichzelf (video)

04/05/14 om 10:56 - Bijgewerkt om 11:01

De Amerikaanse president Barack Obama heeft naar jaarlijkse gewoonte op het galadiner met de pers de draak gestoken met zijn politieke tegenstanders, de media en zichzelf. 'Mijn dochter had iemand nodig om te spreken over 'carrièredag' op school. Ze nam Bill Clinton mee.'

Obama lacht met Republikeinen, media en zichzelf (video)

Barack Obama op het galadiner met de pers, waar de Amerikaanse president steevast op de korrel wordt genomen. © BELGAIMAGE

De Amerikaanse president Barack Obama doet het in de peilingen niet goed en tracht wereldwijd branden te blussen, maar zijn gevoel voor humor heeft hij nog niet verloren. Bij het traditionele galadiner voor de pers van het Witte Huis in Washington (WHCA) nam hij niet alleen zijn politieke tegenstanders en de media onder vuur, maar vooral ook zichzelf.

'In 2008 was mijn slogan 'Yes We Can!' In 2013 was dat Crtl+Alt+Del', aldus Barack Obama, met een kwinkslag naar de informaticaproblemen die de lancering van de nieuwe website voor de ziekteverzekering markeerde. Die 'Obamacare' was een van de speerpunten in het beleid van de Democraat.

Voor ongeveer 2.000 gasten nam Obama ook de media op de korrel. 'Ik ben net terug van Maleisië', zei de president. 'Het is ongelooflijk te zien welke afstand iemand moet afleggen vooraleer CNN met je praat.' De Amerikaanse zender bericht bijna onafgebroken over de zoektocht naar de vermiste Boeing van Malaysia Airlines. Obama verwees ook naar zijn tanende populariteit in peilingen. Zijn dochter Sasha had zo onlangs een spreker nodig voor een 'carrièredag' op school. 'Ze heeft Bill Clinton uitgenodigd', zei hij.

'Het zal moeilijk zijn Fox te overtuigen dat Hillary in Kenia is geboren'

De Amerikaanse president knipoogde eveneens naar de niet aflatende aanvallen op zijn herkomst uit Republikeinse hoek, gezien zijn vader een Keniaan was. Zo zal de conservatieve zender Fox News hem missen, eens zijn ambt eind 2017 voorbij is. Indien ze zich kandidaat stelt in 2016, meent hij dat Hillary Clinton een grote kans maakt om hem op te volgen. 'Het zal hen zwaar vallen de mensen ervan te overtuigen, dat Hillary in Kenia is geboren', grapte hij nog.

'Hillary zou een geweldige president zijn: als vrouw kunnen we haar 30 procent minder betalen'

Acteur Joel McHale, bekend van onder meer de serie 'Community', was uitgenodigd als de hoofdact van de avond. Hij denkt eveneens dat Hillary Clinton een goeie keuze zou zijn. 'Ze heeft de ervaring, ze is een geboren leider en als onze eerste vrouwelijke president, kunnen we haar 30 procent minder betalen', aldus McHale, die de loonkloof tussen mannen en vrouwen op de korrel nam.

Op het diner waren ook heel wat sterren aanwezig, zoals Robert De Niro, Sofia Vergara, Lupita Nyong'o, Jessica Simpson, Patrick Stewart, Patrick Duffy en Julianna Margulies. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners