Nieuwe wet verlost Berlusconi van rechtszaak

14/04/11 om 10:16 - Bijgewerkt om 10:16

Het Italiaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verjaringstermijn van rechtszaken tegen mensen die nog niet eerder veroordeeld zijn, inkort.

Nieuwe wet verlost Berlusconi van rechtszaak

© Belga/AFP

Het Italiaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verjaringstermijn inkort van rechtszaken tegen mensen die nog niet eerder veroordeeld zijn. In de praktijk wordt premier Silvio Berlusconi zo verlost van de omkoopzaak-Mills.
Het wetsvoorstel werd goedgekeurd met 314 stemmen tegen 296. De Senaat moet zich nog over de tekst buigen, maar ook daar heeft Berlusconi een comfortabele meerderheid.

Na de stemming schreeuwen oppositieleden 'schande', meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Tegenstanders van Berlusconi noemen de nieuwe wet een zoveelste 'red de premier'-maatregel.

De regering-Berlusconi zelf zegt dat de nieuwe wet deel uitmaakt van een project om justitie in Italië te hervormen.

Zaak-Mills
Als de wet van kracht wordt, dan vervalt alvast de zaak-Mills. Daarin wordt Berlusconi ervan beschuldigd de Britse advocaat David Mills te hebben omgekocht om valse verklaringen af te leggen in de rechtbank.

Mills werd in 2009 al schuldig bevonden aan het aannemen van steekpenningen van Berlusconi, maar die uitspraak werd vernietigd door het hof van Cassatie omdat de verjaringstermijn was verlopen.

Niet herkiesbaar?Berlusconi zei volgens berichten dinsdagavond tijdens een etentje met journalisten overigens dat hij in 2013 niet meer zal deelnemen aan de parlementsverkiezingen. Dat meldt AFP.

Italiaanse media reageerden kritisch. Ze betwijfelen of de premier echt zal stoppen.

Lees meer over:

Onze partners