Nieuwe Chinese leiders willen sterk China met minder bureaucratie

De nieuwe Chinese president en partijvoorzitter Xi Jinping wil zijn land naar meer welvaart en invloed in de wereld leiden. De nieuwe Chinese premier Li Keqiang is van plan de bureaucratie aan te pakken.

De nieuwe Chinese president en partijvoorzitter Xi Jinping wil zijn land naar meer welvaart en invloed in de wereld leiden. De nieuwe Chinese premier Li Keqiang is van plan de bureaucratie aan te pakken.

President en partijvoorzitter Xi Jinping maakte de Chinese plannen zondag bekend in zijn eerste toespraak als president tijdens het Volkscongres. De nieuwe president riep zijn volk op tot gemeenschappelijke inspanningen om de ‘Chinese droom’ van een sterke en welvarende natie te verwezenlijken.

Defensiebudget 10 procent hoger

De bijna 3.000 afgevaardigden in de Grote Hal van het Volk keurden zondag alvast het begrotingsontwerp goed. In dat ontwerp werd het defensiebudget met 10,7 procent verhoogd. De strijdkrachten moeten de soevereiniteit van het land “vastberaden verdedigen”, verduidelijke Xi Jinping.

Economische groei

China houdt voor dit jaar rekening met een toename van het bbp (bruto binnenlands product) met 7,5 procent. De tweede grootste economie ter wereld zag de groei het afgelopen jaar vertragen tot 7,8 procent, het laagste peil in dertien jaar.

Minder bureaucratie

De nieuwe Chinese premier Li Keqiang, opvolger van Wen Jiabao, heeft zondag beloofd de wijdverspreide bureaucratie in het land aan te pakken en de uitgaven van de beleidsverantwoordelijken in te perken.

“Er zal een daling zijn, en niet een stijging, van het aantal personen wiens salaris voor rekening van de regering is”, verklaarde Li Keqiang. “Er zal ook een daling zijn van de uitgaven voor het logement van ambtenaren, voor hun verplaatsingen naar het buitenland en voor de aankoop van voertuigen voor staatsambtenaren”, voegde hij eraan toe.

Corruptie

Een week geleden kondigde China een herstructurering aan van zijn administratie om het imago en de efficiëntie van het bestuur op te krikken. De meest opvallende aankondiging ging over de ontmanteling van het ministerie van Spoorwegen, waarvan het imago sterk was aangetast door schandalen.

Peking schuift de strijd tegen corruptie geregeld als een prioriteit naar voren, maar in de praktijk blijft de aanpak van dat probleem nog altijd dode letter. (DPA/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content