Netanyahu zou excuses aan Turkije boycotten

09/09/11 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou er persoonlijk voor gezorgd hebben dat geen compromis werd bereikt met Turkije over de Turkse eis tot verontschuldigingen wegens de dodelijke raid op het schip Mavi Marmara waarbij negen Turken stierven.

Netanyahu zou excuses aan Turkije boycotten

© Reuters

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft er, volgens de krant Yediot Aharonot, persoonlijk voor gezorgd dat geen compromis werd bereikt met Turkije over de Turkse eis tot verontschuldigingen wegens de dodelijke raid, vorig jaar, op het schip Mavi Marmara. Daarbij stierven negen Turkse burgers.

Door die weigering heeft Ankara eerder deze week een resem bruggen op het vlak van handel en defensie opgeblazen. De Israëlische en Turkse vertegenwoordigers in de Commissie Palmer, het VN-panel dat de Israëlische raid heeft onderzocht, waren het nochtans eens geworden over een zeer diplomatisch geformuleerde tekst

waarin Israël verontschuldigen aanbiedt wegens "operationele fouten" bij het bestormen in internationale wateren van het schip met hulpgoederen voor de Gazastrook .

Strijdbijl wordt niet begraven

Voor Turkije zouden die afgezwakte excuses voldoende zijn geweest om de strijdbijl te begraven. In ruil voor de excuses en Israëlische financiële schadeloosstelling voor de nabestaanden van de slachtoffers zou Ankara beloven geen juridische stappen tegen de Joodse staat te ondernemen. Hoewel het compromis gesteund werd door hoge functionarissen van Defensie, hield Netanyahu het been stijf, schrijft de krant. Hij kreeg daarbij steun van twee notoire haviken: de ministers van Strategische Aangelegenheden en van Buitenlandse Zaken, Moshe Yaalon en Avigdor Lieberman. (Belga/INM)

Onze partners