Mysterie van verdwenen vliegtuig met 239 passagiers wordt nog groter, mogelijk brokstukken gevonden

09/03/14 om 09:05 - Bijgewerkt op 10/03/14 om 17:16

Aan boord van het vliegtuig dat verdween met 239 passagiers aan boord, zaten twee passagiers met gestolen paspoorten. Terwijl een onderzoek wordt geopend naar een mogelijke terroristische aanslag wordt de verdwijning intussen almaar mysterieuzer.

Mysterie van verdwenen vliegtuig met 239 passagiers wordt nog groter, mogelijk brokstukken gevonden

Malaysian Airlines © BELGAIMAGE

De omstandigheden waarin een vliegtuig van Malaysian Airlines met 239 passagiers aan boord vermist raakte, worden steeds mysterieuzer. Onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden op basis van radarverslagen dat het toestel nog rechtsomkeer maakte voor het van de radar verdween. Dat hebben die onderzoekers bekendgemaakt in Kuala Lumpur.

De bevinding is verrassend, aangezien de ervaren piloot in de minuten voor het verdwijnen van het toestel via de radio geen problemen gemeld heeft. Hij zond ook geen noodsignaal uit.

Intussen zijn er ter hoogte van Vietnam mogelijk dan toch brokstukken van de verdwenen Boeing 777 gevonden, aldus een hoge Vietnamese functionaris.

"Een Vietnamees vliegtuig heeft gezegd twee brokstukken te hebben gezien, mogelijk van een vliegtuig", ter hoogte van het eiland Tho Chu, zei de ambtenaar die op anonimiteit stond.

Terrorisme

Intussen wordt steeds meer de piste van terrorisme onderzocht omdat twee passagiers aan boord kwamen met een gestolen paspoort. Volgens nieuwszender CNN lijken twee mensen, die het gestolen paspoort van een Italiaan en een Oostenrijker hebben gebruikt, hun ticket samen te hebben gekocht.

Met name van China Southern Airlines en uitgedrukt in de Thaise munt baht, en aan dezelfde prijzen, zo citeerde de zender het Chinese officiële e-ticket verificatiesysteem Travelsky. De nummers van de tickets volgen elkaar op, wat erop wijst dat ze tegelijk werden uitgeschreven.

Zowel Italië als Oostenrijk hebben gezegd dat niemand van hun onderdanen op het vliegtuig zat. Functionarissen zeggen dat de Italiaan en de Oostenrijker met hun naam op de passagierslijst beiden hun paspoort in Zuidoost-Azië zijn kwijtgeraakt.

De twee tickets hebben beide Kuala Lumpur als plaats van vertrek, met Peking als eerste stop, en dan naar Amsterdam. Het Italiaanse loopt door naar Kopenhagen, het Oostenrijkse naar Frankfurt.

Interpol

De internationale politie-organisatie Interpol heeft bevestigd dat minstens twee passagiers van de vermiste vlucht gestolen paspoorten hebben gebruikt en die geregistreerd zijn als samen met hen vermist, meldde het NBC News. Tussen het moment dat het Italiaanse en het Oostenrijkse paspoort zijn gestolen en het moment van vertrek heeft geen enkel land die documenten nagetrokken in de database van Interpol. De organisatie verifieert nu de echte identiteiten en elk gebruikt paspoort, aldus NBC. Er zouden nog "verdachte" paspoorten zijn.

FBI

De Amerikaanse FBI maakt agenten en technische experts vrij om te helpen bij het onderzoek naar het vermiste vliegtuig. De FBI is ingeschakeld omdat ook drie Amerikaanse burgers aan boord waren.

Amerikaanse officials zeggen ook te onderzoeken of er sprake zou kunnen zijn van terrorisme, zoals ze dat telkens doen bij vliegtuigrampen zolang het tegendeel niet bewezen is. Concreet zullen de FBI-agenten bijstand leveren bij de analyse van de bewakingsvideo's van de luchthaven van Kuala Lumpur. De beelden die dat oplevert, kunnen dan door de grote Amerikaanse databanken gejaagd worden, op zoek naar eventuele gelijkenissen met terroristen.

Olievlekken

Vietnamese reddingsschepen hebben intussen het gebied bereikt waar twee olievlekken gespot waren, in de buurt van de laatste gekende locatie van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Maleisië bevestigt intussen dat het ook de terreurhypothese niet uitsluit.

"De oliesporen zijn niet makkelijk terug te vinden, omdat het gebied redelijk groot is", verduidelijkte mobiliteitsminister Pham Quy Tieu, die ook ondervoorzitter is van het Nationaal Reddingscomité. Volgens dat comité zijn al dertien vliegtuigen en negenentwintig schepen op zoek naar het vermiste toestel.

Valse paspoorten

Maleisië bevestigde dat het ook de piste van een terroristische aanslag onderzoekt. De veiligheidsdiensten stellen zich onder meer vragen bij de twee passagiers die met valse paspoorten vlogen, maar ook bij twee Europese passagiers van wie de identiteit niet bevestigd is. Niettemin wordt de hele passagierslijst grondig uitgeplozen, verzekeren de autoriteiten. "We zullen ons niet enkel focussen op de vier mensen waarvan in de media sprake is, maar op iedereen in de lijst", klonk het. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners