'Moslims Myanmar onderdrukt' (Human Rights Watch)

01/08/12 om 11:25 - Bijgewerkt om 11:25

De moslims in Myanmar worden onderdrukt en de regering doet er niets aan, meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

'Moslims Myanmar onderdrukt' (Human Rights Watch)

© AFP

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) waarschuwt in een rapport dat de ordetroepen van het Aziatische land Myanmar leden van de minderheidsgroep van Rohingyamoslims hebben gedood, verkracht en massaal hebben gearresteerd.

Bovendien werden medewerkers van hulporganisaties belemmerd en opgepakt, aldus het rapport.

Het geweld vond plaats tijdens en na etnische spanningen tussen de Rohingyamoslims en de meerderheid van Rakhineboeddhisten.

HRW: 'Laat internationale waarnemers toe'

"De ordetroepen waren niet in staat de vechtende moslims en de boeddhisten uit elkaar te houden. Ze startten een gewelddadige actie tegen de Rohingyamoslims", zegt Brad Adams van HRW aan de nieuwszender Al Jazeera.

HRW wil dat Myanmar het geweld stopt en internationale waarnemers en hulporganisaties toelaat.

Moslims worden officieel niet erkend

De minister van Buitenlandse Zaken van Myanmar, Wunna Maung Lwin, ontkent de aantijgingen. "De regering probeert voor eendracht te zorgen tussen beide groepen."

De 800.000 Rohingyamoslims die Myanmar telt, worden officieel niet erkend door de overheid. Thein Sein, de president van Myanmar, wil dat de Verenigde Naties hen opvangen of onderbrengen in andere landen.

Myanmar riskeert imagoschade

Myanmar zit in een moeilijke positie. Als het niets onderneemt tegen het geweld, dreigt het imagoschade op te lopen. Maar als de regering de moslims meer verdedigt, dreigt ze de meerderheid van boeddhisten tegen zich in het harnas te jagen.

Onlangs werden de internationale sancties tegen het land versoepeld omdat het hervormingen had doorgevoerd die het meer open maken. Zo kreeg de iconische oppositieleidster Aung San Suu Kyi meer vrijheid. Ze mocht zelfs voor het eerst in jaren naar het buitenland reizen. (JC)

Onze partners