Moskou: 'Ultimatum over aanval op Krim is volslagen onzin'

03/03/14 om 17:41 - Bijgewerkt om 21:26

'De Oekraïense troepen op de Krim hebben tot 4 uur vannacht om zich over te geven, anders staat een militaire aanval te wachten', aldus de Russische bevelhebber Alexander Vitko. Moskou wuift het ultimatum weg als 'onzin'.

Moskou: 'Ultimatum over aanval op Krim is volslagen onzin'

Militaire confrontatie tussen Oekraïne en Rusland dreigt op de Krim. © Reuters

"De Oekraïense troepen op de Krim hebben tot 4 uur vannacht (Belgische tijd) om zich over te geven, anders staat er een militaire aanval te wachten", aldus Alexander Vitko, de bevelhebber van de Russische Zwarte Zeevloot. Dat meldt het persbureau Interfax. Rusland reageert door de berichten over het ultimatum "volslagen onzin", te noemen. Dat heeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie gezegd.

Volgens de woordvoerder wist Moskou pas van "zijn" ultimatum via een bericht van het agentschap Interfax-Ukraine.

Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie geldt het ultimatum voor twee oorlogsschepen op de Krim: Ternopil en Slavoetitsj. Zij liggen in de haven van Sebastopol.

Territoriale integriteit

De Oekraïense interim-premier Arsenij Jatsenjoek liet eerder verstaan niet van plan te zijn de Krim uit handen te geven. "Rusland moet onmiddellijk ophouden met het uitoefenen van druk op de Krim. Volgens Jatsenjoek geldt in de Krim het principe van territoriale integriteit. Rusland beroept zich dan weer op het "recht op zelfbeschikking".

De twee partijen staan zo lijnrecht tegenover elkaar, waardoor een militaire interventie dreigt.

De Krim werd in 1954 door de toenmalige Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov, zelf een Oekraïner, aan de Sovjetrepubliek Oekraïne "geschonken". (AVE)

Lees meer over:

Onze partners