Moody's: Kans op euro-exit Cyprus is gegroeid

28/03/13 om 02:14 - Bijgewerkt om 02:14

De kans dat Cyprus uit de euro moet stappen, is gegroeid. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's. Het bureau verlaagt in één moeite de rating van de noodlijdende eilandstaat.

Moody's: Kans op euro-exit Cyprus is gegroeid

© Reuters

Volgens Moody's is er een aanzienlijke kans dat Cyprus de muntunie moet verlaten. Toch rekent de kredietbeoordelaar er nog altijd op dat dit scenario uiteindelijk geen realiteit wordt. Mocht het wel gebeuren, dan lijden investeerders grote verliezen, aldus het ratingbureau.

Economische crisis

Volgens Moody's kan de kans op een exit uit de eurozone verder toenemen door de economische crisis in Cyprus en door de restricties die zijn opgelegd aan het kapitaalverkeer. Een vertrek uit de eurozone zal de bankensector op het eiland nog verder in de problemen brengen en zal de economische crisis nog verder verdiepen, waarschuwt het bedrijf.

Rating verlaagd

Moody's verlaagde daarom de maximale rating voor de kredietwaardigheid die Cypriotische instellingen kunnen krijgen tot een van de laagst mogelijke niveaus, Caa2. De beoordeling voor de overheidsschuld van Cyprus staat nog een stapje lager (Caa3), met negatieve vooruitzichten. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners