Mitt Romney matig geïnteresseerd in zijn eigen Olympisch paard

© Reuters

Mitt Romney’s dressuurpaard doet mee aan de Olympische Spelen. Maar de VS-presidentskandidaat praat daar niet graag over, want thuis staat dat beest vooral bekend als gewaagde fiscale aftrekpost.

Al is hij zelf technische gezien mede-eigenaar, het paard Rafalca, een vijftienjarige merrie, is eigenlijk van zijn vrouw, schokschouderde Romney in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC. “Het is paard van Ann, zij is de paardenmens.”

Romney werd gevraagd naar het paard in hetzelfde interview waarin hij onhandig verklaarde dat hij “verontrust’ was over de organisatie van de Spelen in Londen. Dat kwam hem te staan op woedende reacties van Britse leiders, waaronder premier David Cameron en burgemeester van Londen Boris Johnson, én een hoop slechte pers thuis in de VS.

Opwindende ervaring

Moest hij toch niet wat meer enthousiasme tonen voor zijn eigen paard, wilde interviewer van dienst Matt Lauer weten? De Olympische Spelen, het is ten slotte niet niks. Maar Romney wuifde dat weg.

“Het is een grote, opwindende ervaring voor mijn vrouw”, suste hij. “Dit is Anns sport. Ik weet niet eens zeker op welke dag de wedstrijd doorgaat. Zij zal de kans hebben om het evenement te zien. Ik ga niet. Maar ik weet zeker dat de mensen die hiermee te maken hebben ernaar uitkijken.”

Feit is: Romney is zelf één van die mensen. En hij is niet alleen toevallig mede-eigenaar van het paard. Toen Rafalca afgelopen lente meedeed aan het WK dressuur in Brazilië, koos de presidentskandidaat daarvoor eigenhandig de muziek uit.

Elitaire bezigheden

Romney’s plotse lauwheid over de dressuursport is niet moeilijk te verklaren. Voor wie president van Amerika wil worden, is het namelijk geen goed idee om geassocieerd te worden met zulke elitaire bezigheden. Romney moet nog eens extra voor opletten, want hij heeft bij veel mensen sowieso het imago van een hautaine multimiljonair.

Bovendien wordt hij ervan verdacht dat hij om zijn fortuin van honderden miljoenen dollars te beveiligen fiscale spitstechnologie gebruikt die zich maar net aan de koosjere kant van de wet bevindt.

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is voor Amerikaanse presidentskandidaten, weigert Romney om meer dan twee belastingsaangiften vrij te geven. De Amerikaanse pers berichtte de voorbije weken ook uitvoerig over zijn bankrekeningen in Zwitserland en Luxemburg, en zijn postbusfirma’s in belastingsparadijzen als Bermuda en de Kaaimaneilanden.

Dierlijke topatleet

Het paard Rafalca past in datzelfde plaatje. Op de Romney’s belastingsaangifte van 2010 – de enige die ze tot nog toe daadwerkelijk publiek maakten – staat Rafalca ingeschreven als een zakelijke verliespost van 77.731 dollar (meer dan 60.000 euro). Dat in schril contrast met de uitleg van de Romney’s dat ze het paard kochten om te helpen bij de therapie van Ann, die aan multiple sclerose lijdt.

Volgens de Amerikaanse televisiezender ABC zijn de Romney’s door de jaren heen eigenaar geweest van acht dressuurpaarden. Zulke beesten kosten meer dan 100.000 dollar. Dat is dubbel zoveel als wat een typisch Amerikaans gezin jaarlijks bruto verdient.

En dan zijn er nog de lopende kosten die komen kijken bij het in vorm houden van een dierlijke topatleet. “Dat kost maandelijks duizenden dollars”, zei dressuurkenner Kenneth J. Braddick aan ABC. “Ze hebben alles: een verzorger, een kinesist, een dierenarts en een paardenmasseur, net zoals alle topatleten. Dat soort voorzieningen is massief duur.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content