Mislukte aanslag op Bulgaars politicus geënsceneerd?

21/01/13 om 13:25 - Bijgewerkt om 13:25

Sommigen stellen zich vragen bij de mislukte aanslag in Bulgarije op de oprichter en voorzitter van de Beweging voor Rechten en Vrijheden.

Mislukte aanslag op Bulgaars politicus geënsceneerd?

© AFP

Het was een angstaanjagend beeld live op de televisie: een schutter richtte van dichtbij een wapen naar het hoofd van oppositieleider Ahmed Dogan, die op dat moment een speech gaf tijdens een partijcongres in het Nationaal Cultuurpaleis in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Het wapen weigerde echter dienst. Later bleek dat het ging om een gaspistool dat met pepperspray geladen was.

Sommigen stellen zich vragen bij de motieven van de schutter, anderen denken dat het hele incident geënsceneerd is door de Beweging voor Rechten en Vrijheden zelf, zo schrijft de Britse krant The Guardian.

De 25-jarige architectuurstudent Oktai Enimehmedov werd - nog steeds live op televisie - onmiddellijk overmeesterd en gearresteerd. Enimehmedov, een etnische Turk met een strafblad, zou thuis een briefje voor zijn moeder hebben achtergelaten waarop hij had geschreven dat hij niet de intentie had om de partijleider te doden, maar hem enkel wou laten zien dat hij niet 'onaantastbaar' is. Het briefje toont aan dat de schutter geloofde dat hij de aanslag niet zou overleven.

Stunt?

Volgens de politie handelde Enimehmedov alleen. Maar de autoriteiten zien zich ook genoodzaakt om geruchten te controleren dat de Beweging voor Rechten en Vrijheden de aanslag zelf in scène zou hebben gezet om haar imago op te poetsen. De Bulgaarse premier Boyko Borisov laat echter weten dat hij gelooft dat de aanslag 'wellicht geen stunt' is.

De Beweging voor Rechten en Vrijheden gaat al jaren gebukt onder beschuldigingen van politieke en economische corruptie. Dogan, die de partij gedurende bijna 25 jaar heeft geleid, werd in 2010 weliswaar vrijgesproken van corruptie, maar staat bekend voor zijn tirannieke leiding waarbij vriendjespolitiek hem niet vreemd is. Het is niet onaannemelijk dat iemand hem uit de weg wou ruimen en zichzelf daarvoor wou opofferen.

Enkele uren na de aanslag verscheen Dogan opnieuw op het partijcongres om zijn gepland ontslag aan te kondigen. Hij kreeg een staande ovatie. Volgens insiders zal Dogan achter de schermen de plak blijven zwaaien en de controle over de partij behouden.

In Bulgarije vinden deze zomer parlementsverkiezingen plaats. Oktai Enimehmedov riskeert een gevangenisstraf van zes jaar. (TE)

Lees meer over:

Onze partners