MH17: 'Passagier droeg zuurstofmasker'

09/10/14 om 04:16 - Bijgewerkt om 04:16

Een passagier van het vliegtuig dat boven Oekraïne is neergehaald, is gevonden met een zuurstofmasker op. De slachtoffers moeten dus de kans gehad hebben zich te realiseren wat er gebeurde.

MH17: 'Passagier droeg zuurstofmasker'

Frans Timmermans, Nederlands minister van Buitenlandse Zaken © /

Dat zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in het tv-programma Pauw.

Timmermans, die binnenkort Europees commissaris wordt, sprak over de veelgeroemde toespraak die hij in de VN-Veiligheidsraad hield kort na de ramp met het toestel van Malaysian Airlines. Hij schetste daarin wat er door de slachtoffers heen gegaan moet zijn tijdens hun laatste momenten.

"Hebben zij de handen van hun geliefden vastgehouden, hun kinderen aan de borst gedrukt? We zullen het nooit weten."

Naderhand zegden specialisten dat bij een raketinslag doorgaans de dood onmiddellijk volgt maar Timmermans zei nu dat het "zuurstofkapje" erop wees dat er wel nog enige tijd was geweest na de inslag.

'Ongelofelijk trots'

De PvdA-minister zei ook dat de vliegramp met MH17 zijn leven voor altijd heeft veranderd. "Er zijn punten in je leven waarvan je zegt: dat was ervoor en dat was erna", aldus een geëmotioneerde Timmermans. De bewindsman liet weten dat hij "ongelofelijk trots is op hoe de Nederlandse bevolking is omgegaan met de tragedie". Volgens hem heeft Nederland ook internationaal grote waardering gekregen over zijn opstelling na de gebeurtenissen. Het kabinet is volgens Timmermans "nog niet klaar" met de ramp. "We zullen niet rusten tot we alles gedaan hebben om de laatste stoffelijke resten terug te krijgen in Nederland."

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners