Medische bulletins: Clinton 'gezond', Trump te dik

15/09/16 om 01:13 - Bijgewerkt om 01:24

Bij Donald Trump kwam de medische informatie tijdens een tv-show, bij Hillary Clinton in een mededeling. Maar beide kandidaten zijn klaarblijkelijk gezond. Al wil Trump wel tot 9 kilo lichter worden.

Medische bulletins: Clinton 'gezond', Trump te dik

Donald Trump bij Dr. Oz © /

Kort nadat Hillary Clinton zondag onwel werd tijdens de herdenking van 11 september, hadden de twee presidentscampagnes meer informatie beloofd over gezondheidstoestand van de kandidaat.

Bij Donald Trump verliep die bekendmaking op ongewone wijze - hij deed het tijdens een interview met tv-dokter Mehmet Oz.

Op de details moeten we wachten tot de aflevering van de populaire Dr. Oz-show later vandaag wordt uitgezonden, maar in een vooraf vrijgegeven fragment is te zien hoe Trump het publiek in de studio vraagt of hij zijn gegevens bekend moet maken. Vervolgens haalt hij twee papieren uit zijn binnenzak: een algemeen rapport van zijn dokter en een papier met testgegevens van een ziekenhuis. De conclusie van Dr. Oz over de 70-jarige Trump: "Hij is gezond voor iemand van zijn leeftijd".

De aanwezigen, die na afloop van de opname door de pers werden ondervraagd, waren het niet eens over het gewicht van de kandidaat. Twee bronnen (toeschouwers dus) die nieuwssite Politico citeert, hielden het op 107 kilo. Een andere aanwezige kwam volgens The New York Times bij 121 kilo. Het is in elk geval te veel voor Trump, die volgens dit keer unanieme bronnen zei dat hij 15 tot 20 pond wil kwijtspelen (6,8 tot 9 kilo).

De passage van Trump bij Oz heeft ook een ander aspect. Oz is moslim en zijn publiek bestaat grotendeels uit vrouwen - het zijn twee groepen - moslims en vrouwen - die volgens peilingen massaal voor Clinton zullen stemmen.

'Mentaal uitstekend'

Bij Hillary Clinton, die vandaag haar campagne hervat, werd woensdag al enige informatie gedeeld. Ze "herstelt goed van haar longontsteking".

Ze is volgens haar arts, Lisa Bardack, "gezond" en "in staat om president te zijn". Ook haar "mentale toestand" is "uitstekend".

Hillary Clinton

Hillary Clinton © Reuters

Sinds een vorig rapport, dat een jaar geleden werd vrijgegeven, zijn er geen nieuwe ziektes opgedoken, aldus de arts, behalve deze: vrijdag werd een longontsteking bij haar vastgesteld , begin september had ze last van lichte koorts, en in januari werd ze behandeld voor sinusitis en oorontsteking. Ze neemt anti-allergiemedicijnen en pillen voor de schildklier. Ze gebruikt de bloedverdunner Coumadin sinds ze in 2012 van een bloedklonter werd geopereerd.

Met haar twee pagina's lange mededeling staat Clinton ongeveer op het niveau van wat de latere president Obama vrijgaf. Die was wel beduidend jonger.

Beide kandidaten geven minder informatie vrij dan wat de Republikein John McCain in 2008 deed. McCain, die huidkanker had gehad, gaf zijn volledig medisch dossier ter inzage aan door media afgevaardigde artsen.

Onze partners