Marokkanentoespraak van Geert Wilders lokt hevige reacties uit

20/03/14 om 14:07 - Bijgewerkt om 14:07

De uitspraken die PVV-leider Geert Wilders deed over Marokkanen in Nederland lokken hevige reacties uit. Verschillende organisaties en prominenten roepen op om aangifte te doen tegen de politicus wegens haat zaaien. Onder de trending hashtag #bornhere twitteren Nederlandse Marokkanen selfies met hun Nederlandse paspoort.

Marokkanentoespraak van Geert Wilders lokt hevige reacties uit

© IMAGEGLOBE

Wilders liet gisterenavond na de gemeenteraadsverkiezingen zijn aanhangers in de lokale partij-afdeling in Den Haag scanderen dat ze 'minder Marokkanen willen' en beloofde dat zelf 'te regelen' (bekijk de beelden). De uitspraken veroorzaken heel wat ophef.

Aangifte

Onder andere het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders, het Landelijk Beraad Marokkanen en PvdA-lid Youssef el Messaoudi hebben al aangekondigd dat ze aangifte doen tegen de PVV-leider. Volgens hen maakt Wilders zich schuldig aan haat zaaien en discriminatie. Dat meldt Elsevier op zijn website.

De Facebookpagina 'Ik doe aangifte tegen Wilders' heeft in enkele uren tijd meer dan 14.000 fans gekregen en het aantal volgers stijgt razendsnel.

De Nederlandse politie kan voorlopig niet zeggen hoeveel aangiften inmiddels zijn binnengekomen.

Goebbels

Ook in de buitenlandse pers is het optreden van Wilders een belangrijk item. Het Duitse persagentschap DPA maakt zelfs de vergelijking met de toespraak van minister van Propaganda Joseph Goebbels in 1943 in nazi-Duitsland.

Wilders vindt die vergelijking 'walgelijk'. Hij wijst erop dat hij 'minder Marokkanen' wil bereiken door de immigratie uit islamitische landen zoals Marokko te beperken, via vrijwillige remigratie en door criminelen met een dubbele nationaliteit het land uit te zetten.

'Daar is niks mis mee, integendeel. Men hoeft het er niet mee eens te zijn, maar dit soort vergelijkingen raken kant noch wal en zijn te walgelijk voor woorden', zei Wilders aan het Nederlandse persbureau ANP.

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter heeft zich al achter Wilders geschaard. 'Minder Marokkanen? Dat gaan we regelen! Doen', zo liet hij weten via Twitter.

Selfies

Intussen is de hashtag #bornhere een trending topic geworden onder Nederlandse Marokkanen op Twitter. Ze sturen selfies met hun Nederlandse paspoort de wereld in.

Lees meer over:

Onze partners