Lula 'wil opnieuw president van Brazilië worden'

15/03/16 om 02:27 - Bijgewerkt om 02:29

Luiz Inacio Lula da Silva, de voormalige president van Brazilië die zwaar onder druk staat wegens een corruptie-onderzoek tegen hem, wil zich opnieuw kandidaat stellen bij de presidentsverkiezingen van 2018 in Brazilië. Hij overweegt volgens Reuters ook een ministerpost aan te nemen en zo immuniteit te verwerven.

Lula 'wil opnieuw president van Brazilië worden'

Lula groet supporters vanuit zijn appartement © AFP

Dat hij president wil worden zegt hij in het politieverhoor dat op 4 maart in Sao Paulo werd afgenomen, en waarvan de tekst maandag werd vrijgegeven. Het verhoor kwam er na een razzia bij hem thuis, op zoek naar bewijzen van corruptie.

"Wat jullie met mij doen, verandert de zaken", wordt de 70-jarige Lula geciteerd. "Ik ben een oude man en wilde eigenlijk op pensioen gaan. Maar nu zal ik kandidaat zijn voor het presidentschap van 2018."

De ex-president wil zijn tegenstanders lik op stuk geven.

Het persagentschap Reuters had eerder uit goede bron vernomen dat dinsdag of woensdag naar hoofdstad Brasilia zou reizen en er met zijn opvolger en poulain Dilma Rousseff zou overleggen of hij minister kan worden in haar kabinet. Dat zou hem immuniteit geven tegen vervolging, zij het niet tegen beslissingen van het hooggerechtshof.

Het bericht van Reuters deed meteen de beurswaarden dalen en ook de waarde van de real ging achteruit.

Luxeappartement

De openbaar aanklager wil Lula voor de rechter brengen op verdenking van witwassen van geld en het verborgen houden van een eigendom: een luxeappartement aan de kust. Vorige week werd zelfs de preventieve arrestatie van de politicus gevraagd, omdat die zijn achterban zou opjutten.

Maar Lula ontkent in het verhoor dat hij het appartement als schenking van een bouwbedrijf heeft ontvangen.

De affaire is een uitloper van het Petrobrasschandaal. Bij dat overheidsbedrijf werden jarenlang miljoenen smeergeld betaald in ruil voor opdrachten, waar ook heel wat politici van profiteerden. Het schandaal reikt tot de hoogste regionen van de Braziliaanse politiek. De magistraat die belast is met dit onderzoek, Sergio Moro, moet nu over het lot van Lula beslissen.

(Belga/RR)

Onze partners