Licht op groen voor operatie in Mali: Grondpersoneel vertrekt woensdag

© AFP
Elisabeth Ackaert

België stuurt twee C-130 transportvliegtuigen en twee helikopters. Zo’n tachtig manschappen zullen deelnemen aan de operatie.

Het kernkabinet heeft formeel het licht op groen gezet voor logistieke steun aan de Franse militaire operatie in Mali. De Belgen blijven minstens zes weken actief. Eind februari of begin maart volgt een eerste evaluatie.
België zal de operatie van onder meer Frankrijk in Mali ondersteunen. Ons land stuurt twee C130-toestellen sturen en twee medische helikopters.

Een Airbus A330 die gebruikt wordt door het Belgische leger zal woensdagochtend naar Abidjan in Ivoorkust vliegen. Aan boord van het toestel zal het grondpersoneel zitten dat de twee C-130 transportvliegtuigen moeten voorbereiden voor de operatie in Mali. Dat is uit militaire bron vernomen.

De A330 met ongeveer 35 mensen aan boord zal rond 10.00 uur opstijgen vanop de militaire luchthaven van Melsbroek. Een van de twee Belgische C-130’s die worden ingezet ter ondersteuning van de Franse operatie in Mali, bevindt zich momenteel in Tsjaad. Het andere toestel heeft dinsdagnamiddag Melsbroek verlaten om koers te zetten naar Corsica, waar Frans militair materieel wordt opgepikt om naar Mali te brengen.

Kostenplaatje

Defensie raamt het kostenplaatje daarvan bruto op 3,4 miljoen euro en netto – dus min de kosten die toch gemaakt zouden worden – op 660.000 euro, berekend op twee weken voor de C-130’s en een maand voor de helikopters.

“We zijn gevraagd om steun te bieden en willen dit ook doen”, aldus minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) op Radio 1. “Bovendien is er veel overleg geweest met Parijs en met onze premier. Zo hebben we dit voorstel ontwikkeld.”

Een interkabinettenwerkgroep moet toezien op de eerbiediging van de financiële en operationele modaliteiten. De kosten zullen vooral, als niet volledig voor rekening zijn van Defensie. Desnoods moeten andere voorziene programma’s daarvoor sneuvelen.
Langdurige internationale operatie

Zo’n tachtig manschappen zullen deelnemen aan de operatie. Premier Elio Di Rupo benadrukt dat “elke aanwezigheid van Belgische militairen in de gevechtszones (in Mali) uitgesloten is”.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders waarschuwde dan weer dat het om een “langdurige internationale operatie” gaat, al staat nog niet vast of dat ook voor de Belgen zal gelden.

Oppositiepartijen N-VA en Groen scharen zich achter de beslissing. Beide partijen onderstrepen wel dat militaire steun alleen niet volstaat. Politieke dialoog is nodig om tot een duurzame oplossing te komen van het conflict. Er moet ook beter omschreven worden wat het uiteindelijke doel van de operaties zal zijn, leerden zij uit “de fouten” in onder meer Libië en Afghanistan.

Medische steun
De Fransen willen een beroep doen op de Belgische C130’s voor het vervoer van hun troepen. Een van de toestellen is al in de regio en is meteen inzetbaar. Een tweede staat vertrekkensklaar op Melsbroek.

Daarnaast zou ons land ook medische steun bieden. Het Belgische leger zou daarom een ambulancehelikopter sturen en een reservehelikopter.

“Niet zonder gevaar”
Minister De Crem benadrukt dat de missie van de Belgische militairen in Mali niet zonder gevaar is. “We willen eerst en vooral de toestand in Mali, wat toch in een moeilijke en gevaarlijke regio ligt, stabiliseren. We zien ook dat de missie op de Franse troepenmacht, die daar al aanwezig is, ook een zware impact heeft.”

Collega-minister en CD&V-vicepremier Steven Vanackere benadrukte voor aanvang van het kernkabinet wel dat “er geen onnodige risico’s genomen mogen worden in Mali”. PS-minister Joëlle Milquet meende dat “gevaar nooit uit te sluiten valt”.

Geen Belgische grondtroepen
Ons land zal geen grondtroepen naar Mali te sturen. Frankrijk heeft intussen wel al 750 militairen op het Malinese grondgebied. Dat kondigde de Franse president François Hollande aan.

“Op het ogenblik hebben we 750 manschappen en dat zal nog toenemen”, aldus Hollande. Dat cijfer wil hij graag nog optrekken tot 2.500. Daarna wil Frankrijk zo snel mogelijk plaats ruimen voor Afrikaanse troepen.

Pantsertroepen

Volgens Hollande hebben “nieuwe aanvallen tijdens de nacht hun doel bereikt”. Na deze bombardementen verlieten verschillende islamitische groeperingen de bezette steden en dorpen in het noorden van het land. Gisteren namen ze het stadje Diabaly in, op zo’n 400 kilometer van hoofdstad Bamoko.

De Franse president bevindt zich momenteel in Abu Dhabi, een van de Verenigde Arabische Emiraten. Zijn bezoek is grotendeels gewijd aan de situatie in het Oost-Afrikaanse land en de Franse interventie daar. Uit de entourage van Hollande werd immers vernomen dat een deel van de Franse soldaten en piloten mogelijk in Abu Dhabi gestationeerd zal worden tijdens de missie in Mali.

Intussen is ook een kolonne van 40 pantservoertuigen uit Ivoorkust aankomen in Bamoko om de reeds aanwezige troepenmacht te versterken. De voertuigen zullen in eerste instantie ingezet worden in de hoofdstad, al is het niet uitgesloten dat ze ook gebruikt zullen worden in de strijd tegen de jihadisten.

Humanitaire hulp
Verschillende ngo’s blijven intussen voet aan wal houden in Mali. Onder meer Dokters van de Wereld en Artsen Zonder Grenzen blijven opereren in het land.

Het team van Dokters van de Wereld is aanwezig in de noordelijke regio’s die getroffen werden door luchtbombardementen. Toch is de organisatie niet van plan om er weg te trekken. “Het toenemend geweld en de vluchtelingenstromen maken de situatie
nog erger”, zegt Olivier Vandecasteele, verantwoordelijke voor de projecten in Mali.

Ook Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft geen plannen om weg te
trekken uit het Afrikaanse land: “We hebben in Mali verschillende
projecten lopen en we blijven daar ook aanwezig”, aldus Christof Godderis. AZG zit onder meer in Douentza, dat maandag nog door het Franse Leger gebombardeerd werd in de strijd tegen de islamisten. Daarnaast zit de organisatie ook in Mopti, Timboektoe, Gao en Kidal. (Belga/EA/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content