Letland

22/05/14 om 06:43 - Bijgewerkt om 06:43

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Letland

Lid sinds: 2004

Aantal parlementszetels: 9

42% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

Er is redelijk wat enthousiasme, zeker voor een Europese verkiezing. Het gaat vooral over hoe onze stem in het Europees parlement luider kan klinken.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

Er zijn argumenten pro en contra, maar alles bij elkaar is EU-lidmaatschap zeker een meerwaarde. Op economisch vlak zijn er natuurlijk de open markt en de eenheidsmunt. Letland heeft in verhouding het meest ontvangen aan Europese fondsen. De lonen zijn sinds 2004 spectaculair gestegen. Ook op politiek vlak zorgt de EU voor stabiliteit. Het EU-lidmaatschap zorgt ook voor culturele integratie, omdat het de verschillende gemeenschappen in ons land een soort gezamenlijk doel geeft.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

Er bestaat een zeker gevoel dat Letland zijn belangen niet genoeg kan verdedigen in de EU. In heel wat sectoren bestaat er een zekere angst dat Brussel 'de macht overneemt' van de economie. Maar er zijn geen partijen die vinden dat Letland uit de EU moet.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

Het nieuw parlement moet het debat voeren over hoe ver de Europese integratie mag gaan. Er moeten politieke en sociaaleconomische mechanismes komen die ervoor zorgen dat Europa sneller kan reageren op crisismomenten. Voor de Eurolanden moet het monetaire beleid ook beter op de lidstaten afgestemd worden.

(Romans Putans, Universiteit van Letland)