Laatste Somalische terreurverdachte vrijgelaten

30/12/10 om 20:51 - Bijgewerkt om 20:51

De laatste van de twaalf Somaliërs die vorige week in Rotterdam werden opgepakt, is vrijgelaten.

Ook de laatste verdachte Somaliër die vrijdag in Rotterdam werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme is donderdag vrijgelaten. Hij blijft nog wel verdachte, evenals twee andere mannen. Intussen wil het merendeel van de twaalf Somalische mannen aangifte doen wegens afpersing.

Op Kerstavond werden twaalf Somaliërs opgepakt omdat zij vermoedelijk betrokken zouden zijn bij terroristische activiteiten. De aanhoudingen volgden op een bericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dat een aantal Somaliërs op 24 of 25 december een aanslag in Nederland zouden willen plegen.

Er werd niet bekendgemaakt wat het doelwit van de gevreesde aanslag geweest zou zijn noch werden wapens of explosieven gevonden.

Afpersing?

De advocaten van de opgepakte Somaliërs meldden donderdagavond dat het merendeel van de twaalf Somalische mannen die werden gearresteerd wegens betrokkenheid bij terrorisme aangifte zouden willen doen wegens afpersing.

Ze zeggen over concrete aanwijzingen te beschikken dat een afperser de AIVD op het verkeerde been heeft gezet, zo meldt de Nederlandse Volkskrant.

De vermeende afperser zou succesvolle Somaliërs onder druk zetten om hem geld te betalen. Deden ze dat niet, dan zou hij verschillende overheidsdiensten inlichtten over het feit dat ze banden hebben met een terreurorganisatie, aldus één van de advocaten.

'Lek AIVD'

De ex-verdachten denken ook dat iemand binnen de AIVD aan de krant De Telegraaf heeft verteld dat ze een aanslag wilden plegen op de vliegbasis Gilze-Rijen. Ze willen dat dat wordt onderzocht en dat er maatregelen worden getroffen worden tegen de persoon in kwestie.

Zowel de AIVD als het landelijk parket van het openbaar ministerie hadden direct gemeld dat de informatie uit De Telegraaf niet klopte en dat het doelwit van de gevreesde aanslag nooit bekend is geworden.

Bovendien had de AIVD de namen van vier personen doorgegeven aan het openbaar ministerie, maar er zijn uiteindelijk twaalf Somaliërs opgepakt, zo voeren de advocaten aan.

Lees meer over:

Onze partners