Laatste 3 dagen 1.728 vluchtelingen aangekomen op Griekse eilanden

17/08/15 om 14:42 - Bijgewerkt om 14:42

Meer dan 1.700 vluchtelingen zijn de laatste drie dagen aangekomen op de Griekse eilanden Kos, Chios, Agathonisi, Samos, Lesbos, Kalolimnos en Megisti.

Laatste 3 dagen 1.728 vluchtelingen aangekomen op Griekse eilanden

Syrische vluchtelingen in Kos © Reuters

In de laatste drie dagen zijn er op de Griekse eilanden Kos, Chios, Agathonisi, Samos, Lesbos, Kalolimnos en Megisti in totaal 1.728 vluchtelingen aangekomen. Ze komen overwegend uit Syrië, zo deelt een officier mee aan het Duitse persagentschap dpa. De overgrote meerderheid hoopt via de Griekse eilanden tot in Noord- en West-Europa te geraken.

Enkel op het eiland Lesbos zijn volgens de overheid in de laatste weken naar schatting tussen de 8.000 en 10.000 migranten aangekomen. Hoewel velen van hen geregistreerd zijn, mogen ze niet doorreizen naar het vasteland omdat de veerboten volgeboekt zijn door het toeristisch hoogseizoen.

'Zo kan het niet verder'

Ondertussen luiden hulporganisaties de alarmbel. 'Zo kan het niet verder. Wij hebben dringend nood aan hulp', zei het hoofd van de Griekse afdeling van Artsen zonder Grenzen, Nikitas Kanakis, op de Griekse omroep.

Volgens Kanakis is er ook dringend hulp nodig in Idomeni, aan de grens met Macedonië, waar honderden vluchtelingen zich verzameld hebben in de hoop om Macedonië te bereiken. Daar zouden ze dan de trein naar Servië kunnen nemen om vandaar verder te reizen naar Noord- en West-Europa. (Belga/AVE)

Onze partners