Kosovo 7 jaar onafhankelijk: Van hoop naar teleurstelling

Vluchteling uit Kosovo © Reuters

Zeven jaar geleden scheidde Kosovo zich af van Servië. Hoe enthousiast de Kosovaren toen de straat optrokken met slogans als ‘hoop’, zo massaal migreren ze nu naar landen binnen de Europese Unie.

Exact zeven jaar geleden, op 17 februari 2008, scheidde Kosovo zich af van Servië. Hoe enthousiast de Kosovaren toen de straat optrokken met slogans als ‘hoop’, zo massaal migreren ze nu naar de Europese Unie. Het officiële werkloosheidscijfer in het jonge land ligt rond de 30 procent, maar zou onder jongeren oplopen tot 55 procent. Volgens de Wereldbank leeft een derde van de bevolking onder de armoedegrens.

Teleurgesteld

Vooral Duitsland krijgt een groot deel van de Kosovaarse asielaanvragen te verwerken. ‘Ik ben zo teleurgesteld over het leven dat ik leidde in Kosovo’, vertelt Bislim Shabani aan het persbureau AP. Hij trok met zijn vrouw en vier kinderen naar Duitsland. ‘Het bedrijf waarvoor ik werkte in Kososvo liep 12 maanden achter met het uitbetalen van mijn loon. Zo kon ik niet langer voor mijn gezin zorgen.’

Verschillende Duitse deelstaten waaronder Beieren slaan alarm over de toenemende stroom Kosovaarse vluchtelingen. Deze trachten op allerlei erbarmelijke manieren via de Servisch-Hongaarse grens de Europese Unie te bereiken. Om de vluchtelingenstroom in te dammen, voert buurland Servië strengere controles uit aan de grens met Hongarije. Er wordt intensiever gepatrouilleerd en er is een ‘elite-eenheid’ op de been gebracht om vluchtelingen op te sporen. Zij worden bijgestaan door Duitse adviseurs.

In Duitsland wordt het merendeel van de vluchtelingen niet erkend, omdat Kososvo voor de Duitse overheid niet geldt als ‘oorlogsgebied’, wel als een democratie.

Spanning buurland Servië

De afgelopen weken trokken bewoners de straten van Pristina op om hun ongenoegen te uiten over de uitzichtloze situatie. De wijdverspreide corruptie onder politici wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van het wanbeleid. De grootste betoging eind januari , aangevoerd door de nationalistische oppositiepartij, mondde uit in een stenengevecht waarbij agenten en demonstranten elkaar zelfs aanvielen met brandbommen.

Deze betogingen leggen de spanningen tussen Kosovo en buurland Servië nog maar eens pijnlijk bloot. De manifestanten verweten de regering namelijk te veel toegevingen te doen aan de Serviërs. Ze eisten het ontslag van verschillende Servische politici, nadat die de Albanese meerderheid zou hebben beledigd. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content