Kiev hergroepeert leger in Oost-Oekraïne

10/09/14 om 11:38 - Bijgewerkt om 11:38

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft gezegd zijn leger te hergroeperen in het oosten van het land 'ter verdediging van het grondgebied'. Kiev zou niet van plan zijn het staakt-het-vuren te verbreken en de rebellen aan te vallen, maar 'het oosten zal een deel blijven van Oekraïne'.

Kiev hergroepeert leger in Oost-Oekraïne

© Reuters

Het Oekraïense leger maakt van het bestand met de pro-Russische rebellen gebruik om zijn eenheden in Oost-Oekraïne te hergroeperen en herpositioneren. Kiev is niet van plan om een aanval op de rebellen in te zetten, het dient enkel ter verdediging van het grondgebied. Dat zei de Oekraïense president Petro Porosjenko volgens lokale media.

Geen buitenlandse steun

'We moeten ons voorbereiden op een partizanenoorlog', zei Porosjenko. Dat er mogelijke steun komt van buitenlandse krachten sluit de president uit. 'Dit is een zaak van het Oekraïense leger.'

Ondanks deze manoeuvres prijst Porosjenko het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne dat volgens hem voor 'radicale verandering' heeft gezorgd. 'Voor de aankondiging van het bestand verloor Oekraïne dagelijks tien helden', liet de president ook optekenen.

'Oost-Oekraïne blijft'

Hij voegde er wel aan toe dat Oost-Oekraïne hoe dan ook onderdeel zal blijven van het land. 'Oekraïne deed geen toegeving over zijn territoriale integriteit. Het oosten zal een deel blijven van Oekraïne', zei Porosjenko. 'Er zullen geen gesprekken worden gevoerd over een federalisering of welke vorm van afscheiding ook. De wet over de tijdelijke autonome administratie voor Donetsk en Loehansk voorziet in een statuut die deze regio's bij Oekraïne houdt', verzekerde Porosjenko.

De rebellen blijven echter hopen op volledige onafhankelijkheid. 'Wij willen geen deel blijven uitmaken van Oekraïne', zegt Andrej Pourguine, vicepremier van de Volksrepubliek Donetsk. (Belga/WB)

Onze partners