Kaper vliegtuig Egypt Air droeg 'bommengordel' van mobiele telefoons

29/03/16 om 08:24 - Bijgewerkt om 17:33

Alle mensen die werden vastgehouden op het gekaapte vliegtuig van Egypt Air, hebben het toestel kunnen verlaten. Dat berichten Cypriotische media. De kaper kon worden opgepakt.

Kaper vliegtuig Egypt Air droeg 'bommengordel' van mobiele telefoons

© Reuters

Vlucht MS181 was dinsdagmorgen in de Egyptische kuststad Alexandrië opgestegen, richting Caïro. Een van de passagiers op het toestel zou ermee gedreigd hebben zijn (valse) explosievengordel te laten ontploffen en eiste dat het vliegtuig naar Larnaca (Cyprus) vloog, waar om 8.46 uur een onvoorziene landing werd uitgevoerd.

Alle mensen die werden vastgehouden op het gekaapte vliegtuig van Egypt Air, hebben het toestel kunnen verlaten. Dat berichten Cypriotische media. De kaper kon worden opgepakt.

"Dit is geen terrorisme. Het gaat om een individuele daad van een psychologisch onstabiele persoon", verklaarde Alexandros Zenon, een hooggeplaatste verantwoordelijke binnen het ministerie. De gijzelingsactie op de luchthaven van Larnaca (Cyprus) kon zonder bloedvergieten worden afgehandeld.

Mobiele telefoons

De kaper had verschillende omhulsels van mobiele telefoons met elkaar verbonden, samen met kabels in een soort gordel gestoken en dat vervolgens als een bommengordel voorgesteld, zei de Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken Ioannis Kassoulides op de luchthaven van Larnaca.

"We hadden dit vermoed, maar wilden op veilig spelen", klonk het. Volgens het Egypische ministerie van Burgerluchtvaart had de kaper gedreigd met een bommengordel. Er bestond echter twijfel of er daadwerkelijk explosieven waren.

Politiek asiel

De kaper van het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Egypt Air is volgens de Egyptische staatstelevisie een man die in de Egyptische hoofdstad Caïro woont. De vermoedelijke dader Seif al-Din Mustafa M. is volgens de zender eigenaar van een bedrijf en geboren in 1957. De man is te zien op camerabeelden bij de veiligheidscontrole in het Egyptische Alexandrië voor het vertrek. De naam van de man werd eerder ook gemeld door het Cypriotische ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter, zonder de nationaliteit echter bekend te maken.

Staatsmedia hadden eerder een man met de naam Ibrahim S. als dader geïdentificeerd, maar volgens het Arabische programma van de Britse openbare omroep BBC is dat een van de vrijgelaten passagiers.

Twee Belgen

De federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken bevestigt dat er aan boord van het gekaapte vliegtuig van Egypt Air ook twee Belgen waren. Het zou gaan om een moeder en haar zoon, die beiden ook de Egyptische nationaliteit hebben, zo zegt woordvoerder Michael Mareel.

De aanwezigheid van de twee Belgen aan boord werd aan de Belgische ambassade in Athene bevestigd door de Cypriotische politie. In Cyprus landde het vliegtuig na de kaping in de stad Larnaca op vraag van de kaper zelf. Volgens de informatie van Buitenlandse Zaken stellen moeder en zoon het goed.

(Belga/AVE/TE)

Lees meer over:

Onze partners