'Jihadisten zijn verslagen en gevlucht': Koerden claimen herovering van 'levensader van IS'

13/11/15 om 11:06 - Bijgewerkt om 14:04

Koerdische strijders zijn de stad Sinjar in het noorden van Irak binnengetrokken, een dag na de lancering van een grootschalig offensief met luchtsteun van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie. De herovering van de stad op de IS is een belangrijke overwinning voor de Koerden.

'Jihadisten zijn verslagen en gevlucht': Koerden claimen herovering van 'levensader van IS'

© Belga Image

De Koerdische Regionale Veiligheidsraad meldt via Twitter dat Peshmergastrijders 'vanuit alle richtingen' Sinjar zijn binnengetrokken en de jihadisten van de Islamitische Staat hebben verdreven. 'Ze zijn verslagen en op de vlucht', klonk het nog.

Een journalist van het Franse persbureau AFP stelde ter plaatse vast dat de Peshmerga's te voet de stad binnentrokken. De Iraaks-Koerdische leider Masoud Barzani zal later op een persconferentie de herovering van Sinjar officieel aankondigen.

Levensader van IS

De Koerdische troepen waren donderdag in Sinjar een grootschalig offensief gestart, met de luchtsteun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. De stad viel meer dan een jaar geleden in handen van IS, en is intussen zwaar verwoest.

Sinjar, in de buurt van de grens met Syrië, is een belangrijke levensader voor de jihadisten van IS. De stad bevindt zich op een weg die het mogelijk maakt voor de terreurbeweging om makkelijk te schuiven met manschappen en materieel tussen Irak en Syrië, de twee landen waar IS grote delen van het grondgebied in handen heeft.

Symbolisch

De herovering van Sinjar zou de jihadisten niet alleen op strategisch vlak een klap kunnen toebrengen. Het is ook een belangrijke symbolische overwinning: IS moordde er in augustus 2014 duizenden jezidi's uit, die Koerdisch praten. (Belga/KVDA)

'Jihadisten zijn verslagen en gevlucht': Koerden claimen herovering van 'levensader van IS'

© Belga Image

Onze partners