Italië: Lage opkomst op eerste verkiezingsdag

24/02/13 om 22:50 - Bijgewerkt om 22:50

De eerste dag van de parlementsverkiezingen in Italië heeft een magere opkomst opgeleverd. Geen 47 procent van de kiezers kwam opdagen.

Italië: Lage opkomst op eerste verkiezingsdag

© Reuters

Dat blijkt uit gegevens van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Italië telt 50 miljoen stemgerechtigden, onder wie meer dan drie miljoen Italianen die in het buitenland wonen. Ongeveer 46,7 procent van hen is zondag komen opdagen.

Wellicht heeft vooral de sneeuw in het noorden van Italië stemgerechtigden thuis gehouden, vooral de oudere bevolking. Volgens analisten benadeelt een lange opkomst vooral de traditionele partijen.

Ook maandag zijn de stembureaus open. Maandagavond volgen dan de exit polls.

Links favoriet

Favoriet is de centrumlinkse coalitie van topkandidaat Pier Luigi Bersani. De komiek Beppe Grillo en het centrumrechtse kamp van ex-premier Silvio Berlusconi lijken te strijden voor de tweede plaats. De centrumcoalitie van gewezen EU-commissaris en de vroegere regeringsleider Mario Monti zou pas als vierde uit de verkiezingen komen.

De financiële markten en Europese politicologen hopen op een coalitie van Bersani en Monti, die de ingeslagen hervormingskoers willen voortzetten. Berlusconi en Grillo vertegenwoordigen eerder een anti-Europese houding. (Belga/TV)

Onze partners