Israël: Netanyahu ontslaat 'complotterende' ministers, kondigt nieuwe verkiezingen aan

03/12/14 om 01:08 - Bijgewerkt om 01:45

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft twee ministers ontslagen die volgens hem "een putsch" tegen hem voorbereidden. Toen hun partijgenoten ook uit zijn regering stapten, kondigde hij nieuwe verkiezingen aan. Die kunnen ten vroegste begin maart worden gehouden.

Israël: Netanyahu ontslaat 'complotterende' ministers, kondigt nieuwe verkiezingen aan

Benjamin Netanyahu © Reuters

Het ging er onzacht aan toe, zowel tijdens ontmoetingen tussen de premier en zijn ministers als tijdens de persconferenties achteraf.

Benjamin Netanyahu, die in 2013 al met lichte tegenzin aan dit kabinet was begonnen (hij wou een rechts-religieuze coalitie op de been brengen, geen coalitie van rechts en centrum), werd de jongste weken voortdurend publiek tegengesproken door de twee ministers, minister van Justitie Tzipi Livni, en minister van Financiën Yair Lapid. Lapid is ook de leider van de grootste regeringspartij, de centrum-rechtse Yesh Atid.

Tzipi Livni verzette zich met hand en tand tegen een voorstel om het joods karakter van Israël te benadrukken "ten nadele van het democratische karakter". Het voorstel voert in haar ogen discriminatie in voor de 20 procent Arabische bewoners. Livni, ooit een partijgenote van de premier, verzette zich ook tegen de bouw van 'joodse' appartementen in delen van Oost-Jeruzalem. Ze zei tijdens een persbijeenkomst dat ze nooit zou meewerken aan "extremistische, ultranationalistische, anti-Zionistische wetgeving".

Yair Lapid had het er moeilijk mee dat Netanyahu de realisatie van een van zijn verkiezingsbeloftes blokkeerde, afschaffing van btw bij de aankoop van een eerste huis.

Dieperliggend is er ook een grondig meningsverschil tussen de premier en deze eerder centristische ministers, die de slechte verhoudingen met de VS en de stilstand in het vredesproces betreuren.

Seinfeld

Netanyahu zei dat deze politici hem belet hadden om na recente aanslagen kordaat op te treden en om een "echte veiligheidspolitiek" te voeren. Hij zocht nu een echt mandaat van de kiezer. Hij had het ook over een putsch die zijn tegenstanders binnen de regering zouden hebben voorbereid.

Livni, die ontkende dat er ooit sprake was van een complot, zei dan weer dat de premier zo laf was dat hij haar tijdens het ontslaggesprek niet in de ogen durfde te kijken.

Netanyahu verwacht dat zijn Likoedpartij (nu nipt kleiner dan Yesh Atid) bij de verkiezingen aan macht zal winnen. Yesh Atid doet het slecht in de peilingen.

De Jerusalem Post betitelde wat zal komen als de 'Seinfeld-verkiezingen'. De tv-serie Seinfeld ging, volgens een beroemde episode, "nergens over" ("a show about nothing") en deze verkiezingen evenmin, aldus de krant.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners