IS-laptop onthult plannen voor aanslag met builenpest

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een groep ‘gematigde’ rebellen heeft in Syrië een laptop gevonden die vermoedelijk tot een militant van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) behoorde. Daarop werden documenten aangetroffen met onder andere plannen voor biologische wapens als een builenpestepidemie.

In Syrië stootte een groep ‘gematigde’ rebellen op een laptop die vermoedelijk aan een militant van de Islamitische Staat (IS) toebehoorde. Op de computer werden plannen aangetroffen om biologische wapens in te zetten.

Abu Ali, een commandant van de rebellengroep die tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad strijdt, vond de laptop in een IS-schuilplek. Dat schrijven de Nederlandse journalist Harald Doornbos en de Arabische journalist Jenan Moussa op de website van het magazine Foreign Policy nadat ze de Dell-computer in handen kregen.

Volgens Abu Ali waren de strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) – ondertussen omgedoopt tot IS – uit de schuilplaats gevlucht voordat de gematigde rebellen het gebouw aanvielen.

Die aanval vond plaats in januari 2014 in een dorp in de Syrische provincie Idlib, bij de grens met Turkije, en maakte deel uit van een groter offensief tegen de ISIL destijds. Toen Abu Ali de stoffige laptop meenam, had hij er geen idee van of die nog werkte of informatie zou bevatten.

Tienduizenden documenten in geheime folder

Aanvankelijk leek er inderdaad niets op de laptop te staan. Even later ontdekten de twee journalisten echter verborgen bestanden in een ‘geheime folder’. Het ging om 146 gigabytes aan materiaal met in totaal 35.347 documenten in 2.367 folders. Er waren documenten in het Frans, het Engels en het Arabisch, zo menen de journalisten op Foreign Policy.

Tussen de duizenden bestanden waren video’s te zien van de voormalige al-Qaeda-leider Osama bin Laden. Ook instructies voor het maken van bommen en het stelen van auto’s waren aanwezig. Lessen over hoe jihadisten kunnen voorkomen gearresteerd te worden als ze van het ene bolwerk naar het andere reizen, ontbraken evenmin, aldus nieuwssite Elsevier.

De belangrijkste ontdekking echter, was dat de eigenaar van de laptop zichzelf aan het leren was hoe hij biologische wapens kon ontwikkelen en gebruiken. Die wapens zouden bij een mogelijke terroristische aanslag moeten worden ingezet.

Builenpest in granaten

Op de laptop vonden de verslaggevers een negentien pagina’s tellend document waarin beschreven stond hoe de builenpest via besmette dieren kan worden ingezet als wapen waardoor veel mensen om het leven kunnen komen.

‘Het voordeel van biologische wapens, is dat ze niet veel kosten terwijl ze heel veel slachtoffers kunnen maken’, citeert het duo het document. Er volgen ook instructies over hoe de ziekte veilig kan worden getest voordat de terreurdaad wordt uitgevoerd. ‘Als de microbe bij kleine muizen wordt aangebracht, zullen de symptomen binnen de 24 uur opduiken’, staat nog in het document.

Voor het uiteindelijk gebruik van het biologische wapen, raadt het document aan ‘kleine granaten met het virus in gesloten ruimtes te werpen, zoals metro’s, voetbalstadions of entertainmentcentra’. ‘Nog beter is het in te zetten in de buurt van de airconditioning. Het kan ook bij zelfmoordaanslagen worden ingezet’, vervolgen de richtlijnen.

Massavernietigingswapens als laatste optie

Ook een 26 pagina’s lange fatwa was nog op de laptop verscholen. De islamitische richtlijn behandelde eveneens het gebruik van massavernietigingswapens. ‘Als moslims de kafir (ongelovigen) niet anders kunnen verslaan, dan is het toegestaan massavernietigingswapens te gebruiken. Ook al doodt het iedereen en veegt het hen en hun nakomelingen van de aardbol’, zegt de fatwa die door de jihadistische Saoedi Nasir al-Fahd werd uitgevaardigd. De man zit momenteel in een Saoedische cel.

Tunesische strijder

De eigenaar van de laptop bleek Muhammed S. te zijn. Een Tunesische burger die chemie en fysica studeerde aan twee universiteiten in het noordoosten van het land. Toen een medewerker van een universiteit, die op de examenformulieren van de student vermeld was, door de journalisten opgebeld werd, beaamde die dat Muhammed S. die vakken aan de school had gevolgd. De vrouw voegde eraan toe dat de universiteit elk spoor van de jongeman was kwijtgeraakt na 2011.

Uit het niets vroeg ze of de journalisten ‘de documenten in Syrië gevonden hadden’. Op de vraag waarom ze dacht dat Muhammeds bezittingen in Syrië zouden geëindigd zijn, verwees de medewerkster hen door naar de staatsveiligheid, zo staat op Foreign Policy te lezen. De man zou zich in Syrië bij de IS (toen nog ISIL/ISIS) aangesloten hebben.

Een aanzienlijk aantal Tunesiërs is sinds het uitbreken van het conflict naar Syrië getrokken. In juni 2014 schatte de Tunesische minister van Binnenlandse Zaken dat minstens 2.400 burgers in Syrië aan het strijden zijn, voornamelijk voor de Islamitische Staat.

Hoewel niets op de IS-laptop erop wijst dat de jihadisten reeds biologische wapens zouden bezitten, tonen de documenten vooral aan wat de dodelijke ambities van de IS-militanten zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content