IS claimt mislukte aanslag op anti-islamevent in Texas

05/05/15 om 11:47 - Bijgewerkt om 11:58

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een anti-islambijeenkomst in de Amerikaanse staat Texas, waar ook de Nederlandse politicus Geert Wilders te gast was. Het is voor zover bekend de eerste keer dat IS een aanslag op Amerikaans grondgebied opeist. De terreurorganisatie dreigt met meer bloedvergieten in de VS.

IS claimt mislukte aanslag op anti-islamevent in Texas

De 'crime scene' aan het Curtis Culwell Center in Garland, Texas. © Belga Image

Via zijn eigen radiozender Al-Bayan liet IS weten dat 'twee soldaten van het kalifaat' de aanval hebben uitgevoerd. Het bericht verwees naar 'de negatieve afbeeldingen van de profeet Mohammed die op het event getoond werden', meldt BBC World.

Bedreiging

De terreurorganisatie dreigt met meer bloedvergieten. 'We laten Amerika weten dat wat volgt, groter en bitterder zal zijn en dat jullie de soldaten van de Islamitische Staat vreselijke dingen zullen zien doen,' luidt het volgens de nieuwszender in een mededeling.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat IS een aanslag op Amerikaans grondgebied opeist. Eerder had een van de verdachten, de 30-jarige Elton Simpson, zich voor de aanslag in een tweet al opgeworpen als volgeling van IS.

Mohammedcartoons

IS claimt mislukte aanslag op anti-islamevent in Texas

© Reuters

De feiten gebeurden zondag rond 19 uur plaatselijke tijd aan het Curtis Culwell Center in Garland, een voorstad van Dallas. Daar werd op dat moment een prijs uitgereikt aan de winnaar van een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed.

Volgens de politie openden twee schutters buiten het gebouw het vuur op de veiligheidsagenten. Een van hen werd in het onderbeen geraakt. De twee verdachten werden daarop meteen doodgeschoten.

De Nederlandse radicaalrechtse politicus Geert Wilders had de conferentie bijgewoond, maar was kort voor de aanslag vertrokken.

Veroordeeld

Simpson was al een terreurverdachte. Hij stond onder toezicht sinds 2006 en werd in 2011 voorwaardelijk veroordeeld wegens liegen over plannen om naar Somalië te trekken.

Hij deelde in Phoenix, de hoofdstad van de staat Arizona, een flat met de andere verdachte, de 34-jarige Nadir Soofi. (KVDA)

Elton Simpson op beeld dat via tv-zender ABC werd verspreid

Elton Simpson op beeld dat via tv-zender ABC werd verspreid © /

Lees meer over:

Onze partners