Schietpartij bij anti-islamevent met Geert Wilders in Texas: twee doden

04/05/15 om 06:42 - Bijgewerkt om 08:31

In de Amerikaanse stad Garland heeft de politie twee schutters doodgeschoten die het vuur hadden geopend bij een anti-islamconferentie. De Nederlandse radicaalrechtse politicus Geert Wilders, die gastspreker was, had het event net verlaten.

Schietpartij bij anti-islamevent met Geert Wilders in Texas: twee doden

© Reuters

Geert Wilders liet via Twitter weten dat ' er schoten waren gelost en dat hij net het gebouw had verlaten na zijn toespraak'.

'Dit is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Maar mijn enige antwoord is doorgaan, al wordt het er niet makkelijker op. Maar ik zal nooit buigen voor geweld en terreur en voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de islamisering blijven strijden in Nederland en daarbuiten. Maar erg heftig was het wel vandaag', zo reageerde hij per sms op de aanslag.

Mohammedcartoons

Geert Wilders in het Curtis Culwell Center

Geert Wilders in het Curtis Culwell Center © Reuters

Het lijkt erop dat in Garland, een voorstad van Dallas in de staat Texas, een bloedbad is vermeden. Volgens de autoriteiten openden twee schutters vanuit een auto het vuur op een bewakingsagent die voor het Curtis Culwell Center stond, waar op dat moment een conferentie over Mohammedcartoons plaatsvond. Hij werd geraakt in de enkel, maar is niet in levensgevaar.

De politie, die ook ter plaatse was, reageerde meteen en schoot de daders dood. Er werd gevreesd voor mogelijke explosieven in een verdachte wagen en daarom kwam de ontmijningsdienst ter plaatse.

De circa 200 aanwezigen in het gebouw werden geëvacueerd en ook enkele gebouwen in de buurt werden ontruimd.

'Thank God'

Wilders toonde op Twitter een foto die pal voor het incident was genomen. Daarop poseert hij met een groep zwaarbewapende leden van een arrestatieteam. 'Ik dank God dat de helden van het arrestatieteam het ergste hebben voorkomen', schrijft hij erbij.

'Vrije meningsuiting'

De bijeenkomst was georganiseerd door het American Freedom Defensive Initiative (AFDI), een organisatie die door het in mensenrechten gespecialiseerde Southern Poverty Law Center als 'antimoslim' beschreven wordt.

Schietpartij bij anti-islamevent met Geert Wilders in Texas: twee doden

© Reuters

Wilders was er te gast om een prijs van 10.000 dollar te overhandigen voor de tekenaar van de beste Mohammedcartoon. Het afbeelden van de profeet wordt in de islam beschouwd als godslasterlijk.

'Dit is een aanslag op het vrije woord', reageerde organisatrice Pamela Geller van het AFDI.

Het AFDI veroorzaakte recent ook ophef met anti-islamadvertenties op bussen in Amerikaanse steden. (KVDA)

Onze partners