Een van schutters anti-islamevent werd eerder verdacht van terreurplannen

05/05/15 om 01:49 - Bijgewerkt om 03:55

Een van de twee schutters die gedood werden toen ze trachten een Mohammed-cartoonwedstrijd te verstoren, was eerder voorwaardelijk veroordeeld, nadat hij zou gelogen hebben over reisplannen naar Somalië.

Een van schutters anti-islamevent werd eerder verdacht van terreurplannen

Elton Simpson op beeld dat via tv-zender ABC werd verspreid © /

De twee schutters reden zondag rond 19 uur plaatselijke tijd naar de achteringang van een conferentiecentrum in de Texaanse stad Garland, nabij Dallas, waar op dat moment tijdens een evenement een prijs van 10.000 dollar werd toegekend aan een bekroonde Mohammed-cartoon. Ze openden, volgens een politierelaas, het vuur op 2 veiligheidsagenten. Een ongewapende agent werd in het onderbeen geraakt. De gewapende veiligheidsagent doodde de aanvallers met een pistool.

De 2 schutters bedienden zich van semi-automatische wapens, droegen beschermende vesten, maar in tegenstelling tot wat eerst werd gevreesd, hadden ze geen springstoffen bij. Ze hadden wel bagage in hun auto.

Somalië

De 2 schutters werden geïdentificeerd als de 30-jarige Elton Simpson en de 34-jarige Nadir Soofi. Ze deelden een woning in Phoenix, Arizona.

Soofi was niet bij de autoriteiten bekend, maar Simpson, die zich sinds zijn bekering, een jaar of tien geleden, Ibrahim noemde, was in 2011 voorwaardelijk veroordeeld wegens leugenachtige verklaringen. Hij had, oordeelde de rechtbank, foute informatie gegeven over zijn plannen om naar Somalië te reizen. De ware bedoeling was volgens het FBI om terreurgroep Al-Shabaab te vervoegen. Het bewijsmateriaal was volgens de rechter onvoldoende om Simpson voor internationaal terrorisme te veroordelen.

Volgens de Amerikaanse pers had Simpson een halfuur voor de feiten de aanslag in Garland opgeëist via een tweet, waarin hij zich ook als volgeling van IS-leider Al-Baghdadi opwerpt, maar de politie wilde de link tussen tweet en schietpartij niet bevestigen.

Pamela Geller, initiatiefnemer van het evenement en leider van het anti-islamitische American Freedom Defense Initiative en de Nederlandse politicus Geert Wilders hadden kort voor de schietpartij de cheque van 10.000 dollar overhandigd aan Bosch Fawstin, voor een tekening van een met een zwaard zwaaiende profeet Mohammed die roept "Je mag me niet tekenen", waarop de kunstenaar reageert met "daarom teken ik jou". Fawstin is naar eigen zeggen als moslim opgegroeid, maar sindsdien een virulent tegenstander van dat geloof geworden.

Onze partners