Iran toont beelden van dronevlucht boven VS-vliegdekschip

30/01/16 om 00:54 - Bijgewerkt om 01:07

Iran is met een ongewapende drone over een Amerikaanse oorlogsschip in de Perzische Golf gevlogen. Dat berichten Amerikaanse media, nadat Iran de beelden van de vlucht vrijdag liet zien op de staatstelevisie. Volgens Iran werden er "precieze foto's" genomen.

Iran toont beelden van dronevlucht boven VS-vliegdekschip

Beeld van de Iraanse drone, verspreid door Fars © /

Om welk Amerikaans oorlogsschip het gaat, is niet te zien op de beelden. Volgens de Amerikanen gaat het om de USS Harry S Truman. De woordvoerder van de zeemacht, William Marks, beklemtoont dat er geen risico's waren voor het schip, maar bestempelde de actie van Iran wel als "abnormaal en onprofessioneel".

Het incident zou volgens de woordvoerder dateren van 12 januari, op dezelfde dag dat tien Amerikaanse mariniers kort werden opgepakt door Iran omdat ze de territoriale wateren van dat land waren binnengedrongen.

Marks zei dat de drone was geobserveerd in de buurt van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle en de USS Harry S. Truman. Men had een helikopter uitgestuurd, die had vastgesteld dat het om een ongewapend toestel ging, dat geen gevaar inhield. Vervolgens was de drone over het vliegdekschip gevlogen, aldus de woordvoerder.

Duikboot

Volgens het Iraanse persagentschap Fars is er naast de dronevlucht ook een duikboot ingezet in de buurt van het Amerikaanse oorlogsschip, "met de missie om informatie en beelden te verzamelen over de bewegingen van het schip", aldus CNN.

De internationale sancties tegen Iran zijn deze maand opgeheven, waardoor de relaties met het Westen wat meer ontspannen zijn. Maar dergelijke incidenten kunnen de spanningen weer aanwakkeren, vrezen analisten. Vanop de twee vliegdekscheppen werden bombardementen tegen IS uitgevoerd, een gemeenschappelijke vijand van de VS en Iran.

(Belga/RR)

Onze partners