Iran test kruisraket voor mogelijke blokkade strategische zeestraat

02/01/12 om 11:47 - Bijgewerkt om 11:47

Iran heeft met succes een grond-zee-kruisraket getest nabij de strategische Straat van Hormuz, waarlangs 35 procent van het wereldwijde transport van petroleum over zee passeert.

Iran test kruisraket voor mogelijke blokkade strategische zeestraat

© Reuters

Iran heeft een Ghader-raket, een grond-zee-kruisraket over lange afstand, voor het eerst "met succes" getest. Het Ghader-projectiel heeft een reikwijdte van 200 kilometer.

"Ghader is een ultramodern raketsysteem met een geïntegreerde, ultraprecieze radar, waarvan het bereik en het intelligente anti-lokalisatiesysteem beter zijn dan de vorige generaties", verklaarde admiraal Mahmoed Moessavi, de woordvoerder van de manoeuvres, zo berichtte het Iraanse persagentschap Isna.

"De raket, die door Iraanse experts gebouwd werd, kon haar doel succesvol bereiken en heeft het vernietigd", aldus Moessavi.

Olietransport

Iran dreigde er de voorbije dagen mee de strategisch gelegen Straat van Hormuz, waarlangs 35 procent van het wereldwijde transport van petroleum over zee passeert, af te sluiten als er sancties zouden komen tegen zijn olie-export.

De Verenigde Staten en bepaalde Europese landen overwegen namelijk nieuwe sancties. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners