Internationaal Strafhof doet onderzoek naar oorlogsmisdaden in Palestijnse gebieden

16/01/15 om 21:40 - Bijgewerkt om 21:40

Premier Benjamin Netanyahu noemt het schandalig dat pas enkele dagen na de terroristische moorden op joden in Parijs het ICC tegen de Joodse staat Israël optreedt.

Internationaal Strafhof doet onderzoek naar oorlogsmisdaden in Palestijnse gebieden

Benjamin Netanyahu © AFP

Aan het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag is het vooronderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden begonnen. Dat deelde hoofdaanklaagster Fatou Bensouda van het ICC mee. "De analyse van de aanklacht zal volledig onafhankelijk en opartijdig gebeuren", verklaarde Bensouda. Het gaat volgens haar voorlopig niet om een formeel gerechtelijk onderzoek.

Israël reageerde fel. Premier Benjamin Netanyahu noemde het schandalig dat pas enkele dagen na de terroristische moorden op joden in Parijs het ICC tegen de Joodse staat Israël optreedt. Ook minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman noemde de bslissing volgens mediaberichten aanstootgevend.

50 dagen durende oorlog

De beslissing werd door de toetreding van Palestina tot het basisverdrag van het ICC begin januari mogelijk. Een van de zaken die mogelijk onderzocht worden, is de massale beschieting van de Gazastrook door het Israëlisch leger tijdens de 50 dagen durende oorlog vorige zomer. Daarbij werden volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid 2.230 mensen gedood of bezweken aan hun opgelopen verwondingen. Ongeveer 11.000 inwoners van de Gazastrook raakten gewond. Aan Israëlische kant stierven meer dan 70 mensen en vielen honderden gewonden.

Ook Israëli's willen Palestijnen in Den Haag op de beklaagdenbank brengen. Israël beticht militante Palestijnen ervan met raketaanvallen op Israëlische burgers oorlogsmisdaden te hebben begaan.

Vredesonderhandelingen

Uit ontgoocheling over de mislukking van een Midden-Oostenresolutie in de VN-Veiligheidsraad had de Palestijnse president Mahmoud Abbas op nieuwjaarsavond het toetredingsverzoek ondertekend. De Palestijnen hadden de internationaal betekenisvolle stap lange tijd uitgesteld om de in april mislukte vredesonderhandelingen met Israël niet in gevaar te brengen. Het Internationaal Strafhof heeft tot nog toe enkel gedingen tegen Afrikaanse landen ingeleid. (Belga/TE)

Onze partners