Hongarije beschuldigt Kroatië van mensensmokkel

19/09/15 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:09

Bron: Knack

Volgens Hongarije heeft Kroatië zich schuldig gemaakt aan mensensmokkel. Daarbij verwijst Boedapest naar de trein die zo'n 1.000 vluchtelingen van Kroatië naar Hongarije probeerde te bregen.

Hongarije beschuldigt Kroatië van mensensmokkel

© REUTERS

Hongarije heeft de trein tegengehouden en de veertig Kroatische agenten die de trein begeleidden ontwapend en teruggestuurd naar hun land. De treinbestuurder werd gearresteerd.

Het land spreekt van een "groot incident" en een grove schending van het internationaal recht. "Wat we vandaag zien, is een land dat er niet in slaagt om het migratieprobleem op een kordate manier aan te pakken", zei Zoltan Kovacs, een woordvoerder van de Hongaarse regering aan de Britse zender Sky News. "Bovendien heeft Kroatië zich bewust schuldig gemaakt aan mensensmokkel door de migranten illegaal de grens met ons land te helpen oversteken."

In totaal zouden vrijdag 4.400 vluchtelingen vanuit Kroatië Hongarije zijn binnengekomen.

Corridor naar West-Europa

Volgens de Kroatische premier, Zoran Milanovic heeft zijn land Hongarije gedwongen om de vluchtelingen op te vangen. "We gaan het land blijven forceren om dat te doen", aldus Milanovic.

Kroatië had vrijdag laten verstaan dat het de toestroom van vluchtelingen niet langer aankon. Hongarije had dinsdag zijn grens met Servië afgesloten voor vluchtingen. Sindsdien zijn meer dan 15.000 mensen van Servië naar Kroatië gegaan, in de hoop van daaruit te kunnen doorreizen naar West-Europa.

Volgens Sky News wil Vesna Pusi?, de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken werk maken van een een corridor door Kroatië en Hongarije, omdat "al deze mensen naar Duitsland en Noord-Europa willen." De woordvoerder van Hongaarse regering ontkent dergelijke stellingen. Hij benadrukt dat er geen sprake is van een georganiseerd vluchtelingentransport naar West-Europa.

Bovendien overweegt het land om alle grensovergangen te sluiten omdat het de toestroom niet meer aankan. "Als het zo doorgaat is het een kwestie van tijd voor de grens helemaal dichtgaat", aldus minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojic. Sinds afgelopen woensdag zijn er minstens 17.000 vluchtelingen het land binnengekomen. (NS)

Onze partners