Sloveense politie zet traangas in tegen vluchtelingen

19/09/15 om 01:39 - Bijgewerkt om 05:26

De Sloveense politie heeft aan de grenspost van Harmica traangas ingezet tegen honderden vluchtelingen die vanuit Kroatië de grens wilden oversteken. Intussen voltooit Hongarije een tweede prikkeldraadmuur, dit keer aan de grens met Kroatië.

Sloveense politie zet traangas in tegen vluchtelingen

Een vluchteling houdt zijn kind voor aan een Sloveense agent in Harmica © REUTERS

De asielzoekers probeerden op een brug, die in Harmica de grens tussen Kroatië en Servië vormt, een politiecordon te doorbreken. Omdat de spanningen na een uur nog altijd aanhielden, besliste de politie om hen met traangas uiteen te drijven. Volgens ooggetuigen bevonden zich ook heel wat kinderen onder de vluchtelingen.

De Sloveense premier Miro Cerar had vrijdag nog aangegeven dat Slovenië overweegt om de vluchtelingen te laten doorreizen naar West-Europa. "Als de druk van de vluchtelingen te groot wordt, zal Slovenië het instellen van routes of zogenaamde corridors bespreken met alle betrokken landen", zei hij in een mededeling.

'Capaciteit voor 10.000'

Volgens de Sloveense autoriteiten zijn er vrijdag meer dan duizend vluchtelingen het land binnengekomen. Er hebben zich ook een zevenhonderdtal mensen verzameld aan de grenspost van Obrezje, 20 kilometer ten oosten van de Kroatische hoofdstad Zagreb.

Donderdag had Slovenië nog het spoorverkeer met Kroatië onderbroken, omdat zowat 150 vluchtelingen hadden geprobeerd om het land per trein binnen te komen.

Marta Kos Marko, de Sloveense ambassadrice in Duitsland, verklaarde intussen in een interview met de Rheinische Post dat haar land van 2 miljoen inwoners tot 10.000 vluchtelingen kan opnemen "als ze bij ons asiel aanvragen". "Wij hebben zelf ook van solidariteit genoten tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1991. Op dat moment waren Oostenrijk en Italië onmiddellijk bereid ons te helpen. Wij voelen nu een morele plicht om mensen in nood te helpen".

Hongarije sluit tweede 'muur'

Intussen is een groep asielzoekers door Kroatië tot aan de Hongaarse grens gebracht. Zij worden opgevangen in Hongaarse centra.

"Zonder enig overleg zijn er duizend migranten met de trein naar Magyarboly gebracht", aldus de Hongaarse regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs.

De veertig Kroatische politiemensen die de trein begeleidden, werden ontwapend, de treinbestuurder werd gearresteerd, zo deelde hij nog mee.

De vluchtelingen werden volgens de Hongaarse pers met bussen naar opvang gebracht.

In totaal zouden vrijdag 4.400 vluchtelingen vanuit Kroatië Hongarije zijn binnengekomen. Volgens de woordvoerder voor zou een prikkeldraadversperring langs 41 kilometer grens met Kroatië in de loop van de nacht door het leger voltooid worden. Het land zal nog wel "kwetsbare migranten" uit Kroatië doorlaten.

Kroatië had vrijdag laten verstaan dat het de toestroom van asielzoekers niet langer aankon. Hongarije had dinsdag zijn grens met Servië afgesloten voor vluchtingen. Sindsdien zijn meer dan 15.000 mensen van Servië naar Kroatië gegaan, in de hoop van daaruit te kunnen doorreizen naar West-Europa, al dan niet via Slovenië.

(Belga/RR)

Onze partners