Het succes van het Front National: complementaire tandem Marion en Marine Le Pen (video)

07/12/15 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

Het Front National boekte een grote zege. Zonder stichter Jean-Marie Le Pen, maar met (en dankzij) de tandem die zijn dochter Marine en kleindochter Marion vormen.

Het succes van het Front National: complementaire tandem Marion en Marine Le Pen (video)

Marine Le Pen en Marion Maréchal-Le Pen: dochter en kleindochter van Front National-stichter Jean-Marie Le Pen. © AFP

Marion Maréchal-Le Pen (25) is een fenomeen in de Franse politiek. Bij de regionale verkiezingen behaalde ze een spectaculaire score: 41 procent van de ongeveer 5 miljoen inwoners van het zuidelijke Provence-Alpes-Côte d'Azur, de streek rond Marseille en Nice, stemde zondag op het nichtje van partijleider Marine Le Pen.

Voorzitster Marine Le Pen kon in Nord-Pas-de-Calais-Picardie (noorden) eveneens 41 procent binnenrijven.

De dochter en kleindochter van stichter en - tot hij buitengegooid werd - ere-voorzitter Jean-Marie Le Penvormen een complementaire tandem, zegt VTM NIEUWS-reporter Boudewijn Van Spilbeeck vanuit Frankrijk. Marion - die de plaats van haar grootvader innam in Provence-Alpes-Côte d'Azur - is een stuk conservatiever dan haar tante. Die laatste vangt meer ontgoochelde linkse kiezers op, terwijl haar nichtje de traditionele basis van de partij aanhaalt.

Extreemrechts, maar ook zeer links?

Marine Le Pen heeft de partij van haar vader overigens in een andere richting geduwd, althans strategisch. Ze wil een bredere partij worden en heeft meer moeite met het etiket 'extreemrechts' dan haar vader, die nooit verlegen zat om straffe uitspraken over bijvoorbeeld de holocaust of migranten.

Le Pen mag dan een uiterst rechtse partij aanvoeren, haar sociaaleconomisch programma is eerder links. Dat is een koers die Vlaams Belang onder Gerolf Annemans (voorzitter van 2012 tot 2014) is gaan varen, maar ook de lijn van bijvoorbeeld Geert Wilders.

Voor het FN is vicevoorzitter Florian Philippot (lees hier een portret van de man) de architect van het radicaal-linkse economische programma van de partij.

Onze partners