Live Herlees verkiezingen UK: Onafhankelijk onderzoek naar de (on)juistheid van de peilingen

07/05/15 om 07:31 - Bijgewerkt op 08/05/15 om 21:05

De Conservatives van David Cameron heeft een absolute meerderheid behaald in de Britse verkiezingen. De overwinning van de premier betekent meteen de ondergang van enkele partijleiders: Ed Miliband (Labour), Nick Clegg (LibDems) en Nigel Farage (UKIP) namen ontslag.

Herlees verkiezingen UK: Onafhankelijk onderzoek naar de (on)juistheid van de peilingen

© Reuters

 • Annelies Van Erp

  Einde live

  Hier eindigen we deze liveblog, bedankt voor het volgen.

 • Annelies Van Erp

  Cameron al aan regeringsvorming begonnen

  Na zijn verkiezingsoverwinning is premier David Cameron reeds aan zijn regeringsvorming begonnnen, zo hebben de grote Britse televisiezenders op gezag van de regeringsleider zelf gemeld. Hij behoudt op de belangrijkste posten de portefeuillehouders van zijn vorige regeringsploeg.

  Cameron behoudt George Osborne als minister van Financiën. Hij wordt ook "First Secretary of State" waardoor Osborne de belangrijkste minister wordt en in die functie Nick Clegg van de zwaar verslagen LibDems vervangt.

  Theresa May blijft op Binnenlandse Zaken, Philip Hammond op Buitenlandse Zaken en Michael Fallon op Defensie. Gezien de absolute meerderheid van 331 zetels die de Tories hebben veroverd, is Cameron van plan enkel Conservatieven in zijn regering op te nemen. De premier zei er niet op te rekenen vrijdag nog bijkomende namen bekend te zullen maken

 • Annelies Van Erp

  British Polling Council geeft fouten toe

  De BPC geeft de fouten toe: 'De laatste opiniepeilingen voor de verkiezingen waren duidelijk niet zo accuraat als we gewild hadden en het feit dat alle pollsters de leiding van de Conservatieven tegenover Labour hadden onderschat, suggereert dat de gebruikte methodes foutief waren en onafhankelijk moeten onderzocht worden.'

 • Annelies Van Erp

  Onderzoek nadat opiniepelingen de bal mis slaan

  Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de (on)juistheid van de peilingen in de aanloop naar de Britse parlementsverkiezingen. De Conservatieven hebben de verkiezingen gewonnen met een absolute meerderheid terwijl de meeste peilinginstituten een nek-aan-nekrace voorspeld hadden. Dat melden Britse media.

  De British Polling Council (BPC), die de verschillende peilinginstituten verzamelt, gaat nakijken wat er foutgelopen is en zal aanbevelingen doen voor de volgende verkiezingen.

 • Wided Bouchrika

  Hoe de Britse verkiezingen geen enkele voorspelling waarmaakten

  'Ze zullen nooit 323 zetels halen en dat weten ze', zei Nick Clegg over de Conservatives voor de verkiezingen. Toch haalde Camerons partij met 331 zetels van de 650 de absolute meerderheid. Clegg, Nigel Farage en Ed Miliband stapten op. Hoe de Britse verkiezingen alle voorspellingen onderuithaalden.

 • Kevin Van der Auwera

  Nationalisten in Schotland domper op feestvreugde Cameron?

  De tweede partij die juicht na de Britse parlementsverkiezingen, naast de Conservatives van premier David Cameron, is de Scottish National Party (SNP). De nationalistische partij van voorzitster Nicola Sturgeon sleepte maar liefst 56 van de 59 zetels voor Schotland in de wacht. Lees meer

 • Annelies Van Erp

  Op 25 en 26 juni maken Europese regeringsleiders boodschap over aan Cameron

  In de Europese coulissen staan de zenuwen ongetwijfeld strak gespannen. Op 25 en 26 juni, tijdens de volgende Europese top in Brussel, zullen de staatshoofden en regeringsleiders hun boodschap aan Cameron kunnen overbrengen. Mogelijk licht de Britse premier dan ook een tipje van de sluier op die over de Europees-Britse relaties dreigt neer te dalen.

 • Annelies Van Erp

  Wat nu met Europees-Britse relaties?

  De (onverwachte) ruime verkiezingsoverwinning van de Britse Conservatieven zet de op het eerste zicht al stroeve relatie tussen Groot-Brittannië en de rest van de Europese Unie verder onder druk. Het lijkt onwaarschijnlijk dat David Cameron, die aan een tweede ambtstermijn begint, zal afstappen van zijn pogingen om onderhandelingen aan te knopen over de Europees-Britse relaties en het resultaat in een referendum voor te leggen aan het Britse volk.

  Analisten waren het er voor de verkiezingen over eens: als het Labour van Ed Miliband de parlementsverkiezingen zou winnen, zouden de spanningen tussen Brussel en Londen weer kunnen afnemen. Een overwinning van de Tories zou de bilaterale relaties niet vergemakkelijken, maar als ze in een coalitie met de Liberaal-Democraten gedwongen zouden worden, zouden die laatsten de eurosceptische retoriek van de Tories wel kunnen temperen. Een coalitie met de UKIP van Nigel Farage of met de linkse SNP leek ondenkbaar.

  De kiezer schudde de kaarten echter helemaal anders. Het is daags na de verkiezingen niet duidelijk hoe het nu verder moet. Hoe zal Cameron met zijn achterban omgaan? Hoeveel belang zal hij nog hechten aan UKIP, dat in zetelaantal amper iets voorstelt, maar wel 13 procent van de stemmen won? En vooral: slaagt hij erin om tegen 2017 een akkoord te sluiten met de 27 andere Europese landen en de EU-instellingen?

 • Annelies Van Erp

  Hoogste opkomst sinds 1997

  Verschillende Britse media melden dat de opkomst bij de verkiezingen, ongeveer 66 procent, niet meer zo hoog was sinds de verkiezingen van 1997. Toen brachten 71,4 procent Britten hun stem uit.

  Vooral in Schotland, 71,1 procent, ging een aanzienlijk deel van de bevolking stemmen.

  Bij de vorige verkiezingen in 2010 kwam 65 procent van de Britten opdagen in een stembureau.

 • Jan Herregods

  'Nieuwe job voor de drie verliezers'

  De Engelse tabloid The Daily Mirror had maar een klein beetje fantasie en een ietsje meer Photoshop nodig om een nieuwe job te bedenken voor Nigel Farage, Nick Clegg en Ed Miliband.

 • Kevin Van der Auwera

  Cameron belooft woord te houden over referendum EU-exit

  De herkozen premier David Cameron heeft een toespraak gegeven voor zijn ambtswoning in Downing Street 10. Hij stak van wal met te zeggen dat het een eer was om de coalitieregering met de Liberal Democrats te leiden en dat de regering belangrijk werk heeft geleverd.

  'Maar verkiezingen kunnen brutale clashes zijn'. Hij had ook trootstende woorden voor de verliezende Labour-leider Ed Milliband, die hem vanochtend feliciteerde via de telefoon: 'Hij is in de politiek voor alle juiste redenen.'

  Cameron wil met zijn Conservatives, die een absolute meerderheid in het parlement behalen, 'regeren als een partij van één natie' en erover waken dat het Verenigd Koninkrijk een land is dat voor iedereen goed is. 'Het economisch herstel moet in alle delen van het land merkbaar zijn, iedereen moet de kans krijgen om het meeste van zijn leven te maken.

  Ook belooft Cameron woord te houden wat betreft het referendum over het Britse EU-lidmaatschap en over meer bevoegdheden voor Wales, Schotland en Noord-Ierland.

 • Orakel Van Knack

  Gaat het meneer Farage?

  Het Orakel van Knack.be heeft een geheugen...

  Het Orakel van Knack.be heeft een geheugen... © Het Orakel van Knack.be

 • Portret Nigel Farage: flamboyante ex-beursmakelaar heeft gegokt en verloren

  In België is Nigel Farage wereldberoemd sinds zijn 'natte dweil'-uithaal naar Herman Van Rompuy, maar nu druipt hij zelf af na een verkiezingsnederlaag in eigen land.

  Lees hier een volledig portret.

 • Wided Bouchrika

  Man wint 289.000 euro dankzij verkiezingen

  Een man uit Glasgow wedde er 30.000 pond op dat de Conservatives een absolute meerderheid zouden halen. Dat terwijl alle polls erop wezen dat zoiets onwaarschijnlijk was. Volgens BBC zal de man nu 210.000 pond mogen opstrijken, of ongeveer 289.000 euro.

 • Wided Bouchrika

  Cotswolds bezorgen Conservatives absolute meerderheid

  Het was een overwinning in de Cotswolds die de Conservatives de absolute meerderheid bezorgde. De 326ste zetel ging naar Geoffrey Clifton-Brown die 32.045 stemmen haalde. Lib Dem Paul Hodgkinson eindigde tweede met 10.568 stemmen.

 • Wided Bouchrika

  Absolute meerderheid voor Conservatives

  De Conservatives van David Cameron hebben een absolute meerderheid. Ze haalden voorlopig al 326 van de 650 zetels. Zeven andere zetels moeten nog verdeeld worden. Labour volgt momenteel met 230 zetels. Partijleiders Nigel Farage, Nick Clegg en Ed Miliband zijn opgestapt.

Onze partners