'Handel in valse Syrische paspoorten bloeit in Turkije'

01/09/15 om 11:31 - Bijgewerkt om 11:53

In Turkije is een handel in valse Syrische paspoorten ontstaan om de toegang van migranten tot de Europese Unie (EU) te vergemakkelijken. Dat zegt Fabrice Leggeri, de topman van het EU-agentschap Frontex.

'Handel in valse Syrische paspoorten bloeit in Turkije'

Fabrice Leggeri, hier bij N-VA-minister Theo Francken (L) op Brussels Airport © Belga Image

'Er zijn mensen die zich in Turkije bevinden en die valse Syrische paspoorten kopen omdat ze hebben begrepen dat er zich een buitenkansje aandient omdat Syriërs asielrecht krijgen in alle EU-lidstaten', zei Leggeri op de Franse zender Europe 1.

Geen vluchtelingen maar migranten

Volgens hem spreken mensen die de valse paspoorten gebruiken, vaak Arabisch. Ze kunnen afkomstig zijn uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar hebben veeleer het profiel van een economische migrant.

De zwendel lijkt voorlopig niet te wegen op de veiligheid binnen de EU. 'We beschikken vandaag niet over objectieve elementen om te zeggen dat potentiële terroristen op die manier Europa zijn binnengekomen', aldus Leggeri, die niettemin oproept waakzaam te blijven aan al onze grenzen.

Hij herhaalde zijn oproep om bijkomende grenswachters naar Griekenland te sturen om alle migranten die zich daar aanbieden te kunnen registreren. 'Door de toestroom zijn de registratiesystemen verzadigd, dus alle migranten worden niet geregistreerd. We hebben een idee over de nationaliteiten, maar geen totale visie op wie binnenkomt en op de echte profielen van alle migranten'. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners