Griekse premier Tsipras vraagt schuldverlichting

© REUTERS

De Griekse premier Alexis Tsipras vraagt een verdere verlichting van de staatsschuld en van de bezuinigingsmaatregelen die volgens hem door Duitsland worden gedicteerd. Dat zegt Tsipras zondag in een interview met de Atheense krant Realnews. Daarin breekt de Syriza-aanvoerder ook een lans voor toenadering tussen socialisten en extreem-links. Dat moet een einde maken aan de “verschillende snelheden” in Europa.

De linkse premier vindt dat Berlijn werkt als een soort Europese spaarbank die buitensporige overschotten boekt terwijl zuidelijke landen in Europa records breken met hun werkloosheidscijfers. “Als het zo voortgaat, zullen we erg verontrustende resultaten in de komende verkiezingen en referenda zien”, voorspelt Tsipras.

Het besparingsdogma zal Europa “naar de rand van de ontbinding” drijven. De Griekse eerste minister roept de Noord-Europese staten op financiële steun te leveren voor de zuiderse EU-landen in de strijd tegen de werkloosheid.

Hij herhaalde ook zijn vraag naar Duitse herstelbetalingen voor de verliezen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Het is een kwestie van eer voor het land. Griekenland zal die vraag niet laten vallen”, aldus Tsipras. De voorbije vijf jaar vroegen de Grieken herhaaldelijk Duitse herstelbetalingen voor een bedrag van 332 miljard euro, en dat voor de oorlogsmisdaden en schade tijdens de nazi-bezetting en voor de verplichte leningen van Griekenland aan de Duitse centrale bank. Duitsland heeft al vaker gezegd dat het zijn verplichtingen jegens Griekenland is nagekomen, waaronder de betaling van 115 miljoen oude Duitse mark volgens een akkoord in 1960.

Op 9 september is Athene gastheer van een top met leiders uit Cyprus, Frankrijk, Malta, Italië, Portugal en – zonder tegenbericht – Spanje. Daarop zal Tsipras de toenadering tussen sociaal-democraten en extreemlinks in Europa aansnijden. “De socialisten hebben ons voorstel aanvaard om met links en de groenen te onderhandelen. Dat is een extreem grote stap vooruit”, vindt Tsipras, die zelf de enige radicaal-linkse regeringsleider in de EU is.

“De Europese sociaal-democraten hebben sinds de jaren negentig neoliberaal beleid goedgekeurd en maken momenteel een crisis mee als gevolg van die keuzes (…) wat perspectieven opent” voor samenwerking met links. “Het moment is aangebroken dat de landen uit het zuiden meer drastische manieren zoeken om tussen te komen in het Europees beleid”, aldus nog Tsipras.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content