Griekenland heeft een nieuwe openbare omroep

11/07/13 om 02:52 - Bijgewerkt om 02:52

In Griekenland zijn de programma's van de openbare omroep, die gedurende een maand geschorst waren, opnieuw op antenne gegaan.De nieuwe zender heet EDT.

EDT begon woensdag om 20 uur zijn eerste uitzending met een oude Griekse film. Eerder op de dag was urenlang slechts een testbeeld uitgezonden met de naam van de nieuwe omroep.

Besparingen

De Griekse regering besliste begin juni om de Griekse openbare omroep ERT, die sinds 1938 bestaat, te sluiten. Premier Antonis Samaras trok de stekker uit de ERT om een nieuwe, kleinere en compactere staats-tv en -radio met 1000 medewerkers uit te bouwen.

De afslanking van ERT was onderdeel van een akkoord dat de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds met Griekenland hadden afgesloten in 2011. De afslanking maakte deel uit van het programma om de kosten van de overheidsbedrijven in het land terug te schroeven.

Piratenzender

Medewerkers van de ERT houden het gebouw van de vroegere zender nog altijd bezet. Zij noemen de nieuwe omroep een 'piratenzender'.

EDT zendt uit vanuit een particuliere studio in een buitenwijk van de hoofdstad Athene. Staatssecretaris Pantelis Kapsis sprak van een overgangssituatie. Hij riep de bezetters op de actie te staken en bij de nieuwe publieke omroep te solliciteren. (Belga/TV)

Onze partners