Greenpeace stunt ook op klimaattop

18/12/09 om 13:00 - Bijgewerkt om 12:59

Bron: Sportmagazine

Tijdens de klimaattop in Kopenhagen zijn twee actievoerders doorgedrongen tot de hal waar het diner van de staatshoofden en regeringsleiders plaatshad.

De milieu-organisatie Greenpeace heeft weer gestunt. Twee actievoerders slaagden er donderdag tijdens de klimaattop in Kopenhagen in om binnen te dringen in de hal van het paleis waar het diner van staatshoofden en regeringsleiders plaatshad. Samen met een derde activist werden ze vrijdag in beschuldiging gesteld.

Het diner had plaats in aanwezigheid van de Deense koningin Margaretha II. Meer dan honderd staatshoofden en regeringsleiders namen eraan deel.

De activisten haalden bordjes boven met de tekst 'Politici praten - Leiders handelen'. Ze werden snel afgevoerd door de veiligheidsdiensten.

Het tweetal blijkt samen met de eerste genodigden zonder controle in het kasteel te zijn geraakt. Ze raakten tot de hal waar het diner plaatshad, maar niet in de zaal zelf.

Rechtbank

Samen met een derde actievoerder zijn ze vrijdag door de Deense politie in staat van beschuldiging gesteld wegens het illegaal betreden van staatseigendom. Ze zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

De actie doet denken aan de stunt die activisten van de milieuorganisatie uitvoerden tijdens de voorbije Europese top in Brussel.

Toen slaagden elf Greenpeace-militanten er in de veiligheidsdiensten te verschalken en hun wagens vlak bij de rode loper voor de staats- en regeringsleiders te parkeren. Daar riepen ze met spandoeken op tot een strenger beleid inzake CO2-uitstoot.

Lees meer over:

Onze partners