Gijzelnemer Sydney: schrijver van scheldproza, gebedsgenezer, moordverdachte

Man Haron Monis, hier in 2009 toen hij zich vastketende voor de rechtbank die de briefklachten behandelde. © Belga

Man Haron Monis, de vijftigjarige man die zijn gijzelactie in het Lindt Chocolat Cafe in Sydney niet overleefde, was sinds zijn komst naar Australië herhaaldelijk met justitie in aanvaring gekomen. Hij was beschuldigd van medeplichtheid aan moord en van ongewenst seksueel gedrag en aanranding. Hij werd veroordeeld wegens het schrijven van beledigende brieven.

In 1996 kwam Monis uit zijn geboorteland Iran naar Australië. Hij kreeg asiel – volgens zijn eigen relaas waren zijn achtergebleven vrouw en kinderen onder huisarrest geplaatst. Hij noemde zichzelf sjeik en vanuit Sydney begon hij zichzelf te adverteren als iemand bij wie men terechtkon voor “spirituele consultatie”. En daarnaast ook voor astrologie, numerologie, meditatie en zwarte magie.

In april van dit jaar legde een vrouw een klacht tegen hem neer wegens ongewenst seksueel gedrag tijdens zo’n sessie. De feiten waarover de vrouw klacht neerlegde dateerden van 2002. Na haar klacht deden nog tientallen vrouwen aangifte, onder meer wegens aanranding. Er waren, bleek in oktober volgens de krant Sydney Morning Herald, 40 bijkomende klachten.

Bij de politie was Monis tot dan vooral bekend als de kwaadaardige briefschrijver.

In de periode 2007-2009 had hij ontelbare brieven gestuurd naar twee weduwen van Australische militairen die in Afghanistan waren gesneuveld, en naar de weduwe van een man die bij een aanslag in de Indonesische stad Jakarta om het leven was gekomen.

‘Kindermoordenaars’

Volgens hem ging het gewoon om betuigingen van medeleven, het equivalent van een rouwbriefje of een bloemstuk. De weduwen kregen onder meer te lezen, zo verklaarde een van hen, hoe hun mannen “vuile zwijnen” waren, en kindermoordenaars. Monis legde de vrouwen in de brieven ook uit hoe ze hun kinderen moesten opvoeden om betere mensen van hen te maken dan hun vader was geweest.

Hij stuurde ook brieven naar de eerste minister, die hij uitnodigde voor een discussie over de vraag waarom Australië door aanslagen zal getroffen worden.

Monis vergeleek zichzelf met Julian Assange van WikiLeaks, hij vond zichzelf ten onrechte politiek vervolgd, en probeerde aan te vechten dat de rechtbank bevoegd was om zich over hem uit te spreken. Uiteindelijk pleitte hij schuldig voor 12 briefklachten en accepteerde hij in augustus 2013 een veroordeling tot 300 uur gemeenschapstaken.

Borgtocht

Op dat moment was er alweer een andere, veel ernstiger rechtszaak aan de gang. In het voorjaar 2013 werd Monis opgepakt, samen met zijn vriendin, in het kader van de moord op zijn echtgenote. De echtgenote, 31 jaar en moeder van hun twee jonge kinderen, werd herhaaldelijk met een mes gestoken en vervolgens in brand gestoken.

Monis zou zijn vriendin hebben geholpen bij het plegen van de moord. De twee werden, tot ontsteltenis van de familie van de vermoorde vrouw, op borgtocht vrijgelaten. Volgens rechtbankverslaggevers werd de borgtocht ook toegekend omdat er weinig bewijsmateriaal voorhanden was om de beschuldigden aan de misdaad te linken.

Op zijn Facebookpagina had Monis vorige maand aangekondigd dat hij het sjiisme had afgezworen en voortaan een aanhanger was het kalifaat van Islamitische Staat.

Die Facebookpagina had volgens de Sydney Morning Herald 14.725 likes op het moment dat ze gisteren, in de loop van de gijzelingactie, van het net werd gehaald.

Bij zijn actie kwamen behalve hijzelf twee gegijzelden om het leven, de 34-jarige manager van het koffiehuis en een 38-jarige advocate, moeder van 3 kinderen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content