'Gijzeling' in Schiphol berust op foute communicatie

29/08/12 om 14:27 - Bijgewerkt om 14:27

Er werd rekening gehouden met een gijzeling op een vlucht naar Schiphol omdat geen radiocontact mogelijk was. Het gaat om foute communicatie.

'Gijzeling' in Schiphol berust op foute communicatie

© AFP

De nederlandse omroep NOS meldt dat de berichten over een mogelijke gijzeling op een vlucht van het Spaanse Malaga naar de Nederlandse luchthaven Schiphol berusten op foute communicatie. Dat meldt de NOS op gezag van persagentschap Reuters, volgens wie er miscommunicatie was tussen de piloot en de luchtverkeersleiding.

De Nederlandse Defensie verklaart aan de NOS dat er altijd F 16's de lucht in gaan als er geen contact mogelijk is tussen een vliegtuig en de verkeerstoren. "Dat is altijd zo. Defensie probeert dan fysiek contact te maken met de piloot door er naast te gaan vliegen. Nadere info over dit specifieke geval volgt."

Passagier: 'Niets aan de hand'

Een passagier had ook al laten weten dat er niets aan de hand was. "Er was eigenlijk niks aan de hand. We moesten rondjes vliegen. Nu aan het wachten in vliegtuig, deuren zijn nog dicht. Maar er is geen gijzeling."

Het toestel zou zonder radiocontact het Nederlands luchtruim zijn binnengevlogen. Volgens de eerste berichten was de radioverbinding met het vliegtuig verbroken. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zei tegen de Nederlandse omroep NOS dat er geen radiocontact mogelijk was met de piloot. "Dat is voor ons aanleiding om te denken dat er iets aan de hand is en daarom is het vliegtuig begeleid door twee F16's." Standaardprocedure, dus.

De straaljagers hebben toestemming om door de geluidsbarrière te gaan en uit het midden van Nederland kwamen berichten van mensen die een knal hebben gehoord.

183 passagiers

Er zijn in totaal 183 mensen aan boord van het vliegtuig, zo meldt dichtbij.nl. Ambulances hadden zich opgesteld rond de Polderbaan. Het zou volgens Trouw gaan om een Airbus A320. (Elsevier/SD)Lees meer over:

Onze partners