Geen Palestijnen meer op Israëlische bussen: Netanyahu schort proefproject op

20/05/15 om 09:48 - Bijgewerkt om 11:50

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu fluit zijn minister van Defensie Moshe Yaalon terug. Die had nieuwe maatregelen aangekondigd om Palestijnen te bannen van Israëlische buslijnen die naar nederzettingen in de bezette Westelijke Jordaanoever rijden.

Geen Palestijnen meer op Israëlische bussen: Netanyahu schort proefproject op

Palestijnse arbeiders aan het checkpoint Eyal © Reuters

Yaalon (boven) en Netanyahu

Yaalon (boven) en Netanyahu © Belga Image

Het ging om een proefproject dat Yaalon, partijgenoot van Netanyahu binnen Likoed, woensdagochtend aankondigde. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

Checkpoints

De Palestijnse arbeiders zouden volgens de nieuwe maatregelen moeten terugkeren naar huis via het checkpoint waarlangs ze Israël binnenkwamen. Vandaaruit zouden ze enkel nog met een Palestijnse bus naar huis kunnen gaan.

Tot nu toe mochten ze terugkeren naar huis via de weg van hun keuze, waarbij velen gebruik maakten van de Israëlische buslijn 5 richting de nederzetting Ariel. Een en ander zou voor sommige arbeiders betekenen dat ze tot twee uur langer onderweg zijn.

'De maatregel moet zorgen voor betere controle van de Palestijnen en de mensen die Israël verlaten, wat de gevaren voor de veiligheid moet verminderen', klonk het vanuit het ministerie van Defensie.

Na drie maanden zou het project geëvalueerd worden.

Kritiek

Maar premier Netanyahu heeft volgens Israëlische media de maatregel intussen bevroren, hem 'onaanvaardbaar' noemend. Er kwam veel kritiek op het initiatief.

Volgens Haaretz wilden mensenrechtenorganisaties klacht in te dienen bij het Israëlische Hooggerechtshof.

Kolonies

De lobbyorganisaties van de Israëlische kolonisten op de westelijke Jordaanoever ijveren al meerdere jaren voor een dergelijke maatregel, die herinneringen oproept aan het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.

In de meer dan 100 kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem wonen circa 500.000 Joden. De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht, maar Israël betwist dat.

Lees meer over:

Onze partners