Gaza: Abou Jahjah roept op tot (gewapend) verzet

22/07/14 om 02:25 - Bijgewerkt om 02:25

Dyab Abou Jahjah wil dat er verzet komt tegen het 'kolonialisme, de apartheid en het racisme' in Palestina. Dat kan voor hem de vorm aannemen van een boycot, maar ook van gewapend verzet.

Gaza: Abou Jahjah roept op tot (gewapend) verzet

Dyab Abou Jahjah © BELGA

Volgens Abou Jahjah kan er enkel een oplossing en vrede komen als Israël eerst "ontmanteld en vervangen" worden door "een democratische staat op de historische grond van Palestina".

Om te komen tot vrede en een "rechtvaardige en humane oplossing" is er volgens Abou Jahjah "verzet op alle niveaus" nodig. "Verzet door wapens, woorden, kunst, een boycot, mobilisatie, protest, diplomatie", staat (in het Engels) te lezen op zijn blog.

Nazi's

De gewezen AEL-leider ergert zich aan mensen die zeggen dat "zowel Israëli's als Palestijnen een einde moeten maken aan het geweld en de waanzin in Gaza". Hij maakt daarbij een opvallende vergelijking met de Tweede Wereldoorlog.

"Het is zoals het verhaal dat als volgt gaat: 'zowel de nazi's als de joden moeten het geweld en de waanzin in het ghetto van Warschau stoppen'. Dat was toen duidelijke steun voor de nazi's, net zoals het nu een duidelijke steun is voor Israël. Iedereen die het geweld van de verdrukker gelijk stelt aan het verzet van de verdrukte, is ofwel totaal verkeerd geïnformeerd, moreel corrupt of een handlanger van de verdrukker."

Onze partners