Frankrijk en de VS botsen over verkoop oorlogsschepen aan Rusland

14/05/14 om 02:32 - Bijgewerkt om 02:32

Er groeit irritatie tussen Frankrijk en de VS. Parijs is boos over Amerikaanse druk op de verkoop van Franse oorlogsschepen aan Rusland.

Frankrijk en de VS botsen over verkoop oorlogsschepen aan Rusland

VS-presindet Barack Obama (R) en zijn Franse collega François Hollande. © REUTERS

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft uitgehaald naar het buitenlandbeleid van VS-president Barack Obama, vooral over Syrië. Fabius bracht een bilateraal bezoek aan Washington. Dat was voor het eerst sinds hij bevoegd werd voor de Franse diplomatie. In februari trok president François Hollande de Atlantische Oceaan over voor een staatsbezoek, waarbij de vriendschap tussen de beide bondgenoten in de verf werd gezet.

Megacontract

Maar enkele dagen voor Fabius' aankomst, maakten het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken en verkozenen gewag van hun "bezorgdheid" over de verkoop van Parijs aan Moskou van twee militaire schepen. Vooral de timing - in volle Oekraïense crisis en met westerse sancties tegen Rusland - speelt daarbij een rol. Voor de Franse defensie-industrie gaat het om een megacontract van 1,2 miljard euro dat in 2011 werd ondertekend. Beide schepen zouden worden geleverd in oktober en in 2015.

Geen lessen te leren

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zou het dossier aansnijden met Fabius. Toen die net het onderhoud verlaten had, verklaarde Fabius dat zijn Amerikaanse collega hem niet had gevraagd af te zien van de verkoop en beantwoordde hij de Amerikaanse kritiek. "Frankrijk heeft absoluut van niemand lessen in standvastigheid te krijgen. Frankrijk doet zijn plicht, of het nu om Oekraïne of een andere plaats gaat", luidde het tijdens een persconferentie. "Frankrijk komt al zijn verplichtingen na. Frankrijk is zowel voor dialoog als voor standvastigheid", klonk het vanwege een zichtbaar opgewonden Fabius. (Belga/TV)

Onze partners